Annons

Nu riskerar kanoter att gå på grund i ån

Paddlare har under hösten haft stora svårigheter att ta sig fram i Helge å på grund av lågt vattenstånd. Men så mycket lägre än normalt är det inte, menar expertisen.
Älmhult • Publicerad 4 oktober 2012
Jan-Olof Svensson i Virestad sjösänkningsföretag menar att muddringen av Helge å inte inverkat på vattennivån nämnvärt.
Jan-Olof Svensson i Virestad sjösänkningsföretag menar att muddringen av Helge å inte inverkat på vattennivån nämnvärt.Foto: 
Under pilen Pilen vid BK Näset i södra Möckeln anger medelvattenståndet i sjön. Vattenspegeln befinner sig ungefär en halvmeter under. Foto: Johan Kristensson
Under pilen Pilen vid BK Näset i södra Möckeln anger medelvattenståndet i sjön. Vattenspegeln befinner sig ungefär en halvmeter under. Foto: Johan KristenssonFoto: 

Kanotuthyraren Christer Sjöfors väcker frågan om det låga vattenståndet, enligt SMHI 49 centimeter under medelvattenståndet, beror på muddringen av Helge å som nyligen genomförts. Kan bättre flöde i ån betyda lägre vattennivå, frågar han sig.

– Paddlingen handlar ju inte om paddling längre, utan vandring, säger han ironiskt och befarar att paddlare kommer att söka sig till andra platser i södra Sverige i fortsättningen.

Annons

Jan-Olof Svensson, en av personerna bakom muddringen, menar att nuvarande vattenstånd är ”helt normalt”, vilket på hösten brukar betyda lägre än under vår och försommar.

Den som tycker att det har regnat mycket i sommar och därmed menar att vattenståndet borde vara högt har fått det om bakfoten, menar Jan-Olof Svensson.

– Sommaren har varit kall snarare än blöt. Många skurar men inte speciellt mycket regn, säger han.

Vakthavande hydrolog på SMHI, Henrik Stångmyr, har plockat fram siffror för september månad. Omkring 100 millimeter regn har det kommit, vilket visserligen är något mer än normala 70 milli- meter, men långt ifrån västra Götalands uppemot 250 millimeter.

– Det är tydligt att det är västra Götaland som fått de största mängderna, säger han.

Men att vattenståndet är lågt och flödet svagt bekräftar han. Gårdagens vattenstånd i Möckeln var 135,74 meter över havet att jämföra med medelvattenståndet mellan 1990 och 2012: 136,23 meter över havet. En skillnad på 49 centimeter alltså.

I modeller för vattenföringen syns att flödet ut ur Möckeln är ungefär hälften mot vad det brukar vara under september.

– Men det får snarare betraktas som normalt att det avviker mot medel. Det är inget konstigt att det bara är hälften av medelvärdet, säger Henrik Stångmyr.

Christer Östberg, ordförande i fiskevårdsföreningen, gör följande analys av läget:

– Visst är det lågt, men inte exceptionellt lågt. Det är normalt höststånd egentligen.

Annons

Kan rensningen av ån ha inverkat?

– Mycket möjligt. Men jag betvivlar att det haft den stora effekten.

Johan Kristensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons