Annons

Nu ska väg 120 breddas

Först ska väg 120 mellan Älmhult och Delary breddas. Några år senare är det sträckan till Göteryds tur. Prislappen hamnar runt 150 miljoner kronor.
Älmhult • Publicerad 27 december 2013

Väg 120 mot Göteryd har under många år fått kritik för att den är smal och har låg standard.

Men en ändring är på gång. Trafikverket presenterar snart sin vägplan som innebär att det sker i två etapper.

Annons

Den första sträckan är mellan Älmhult och Delary. Kommer inga synpunkter in som förändrar planen innebär det att vägen kommer att börja byggas om under hösten 2015 och bli klar 2016. Där sker en samverkan med kommunens arbete för att ordna en ny reservvattentäkt i Delary.

– Vägen kommer att upplevas som ny men sträckningen blir den befintliga, säger Trafikverkets projektledare Roger Siverth.

Byggandet beräknas hamna på en kostnad av cirka 100 miljoner kronor och behöver gå snabbt och effektivt tillväga för att inte störa mer än nödvändigt.

– Därför behöver vi stänga vägen under ett antal månader under 2016, säger Roger Siverth.

När denna sträcka är klar ska fortsättningen mot Göteryd byggas om. Det sker förmodligen med start under 2018. Den delen beräknas i dagsläget till mellan 40 och 45 miljoner kronor.

Syftet med båda sträckningarna är att vägen ska breddas till 7,5 meter mot dagens 6 till 6,5 meter. Vidare ska en hel del åtgärder genomföras vid sidan om vägen, bland annat förstärkning och bättre avvattning.

Bosse Vikingson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons