Annons

Ny skrattfest med Älmhults nöjespar

Ingela och Andreas Widén är tillbaka på Älmhults nöjesscen. Den här gången med farsen Lilla fransyskan. Den spelas på tre olika platser i kommunen med start på lördag i Bråthults bygdegård.
Bråthult • Publicerad 2 november 2018
Gänget bakom Lilla Fransyska som spelas på lördag i Bråthults bygdegård.
Gänget bakom Lilla Fransyska som spelas på lördag i Bråthults bygdegård.Foto: Janna Li Holmberg

Äkta makar, en älskarinna och en idiotsäker plan. Det är upptakten till farsen Lilla fransyskan som utlovar en massa förväxlingar och galenskaper.

– Lögner räddas upp med nya lögner och allt går fel, säger Andreas Widén.

Annons

Med sig på scen har han hustrun och kompanjonen Ingela Widén. De är ett rutinerat par på humorscenen och driver sedan flera år Älmhultsrevyn. Ensemblen består dessutom av ett gäng andra lokalt välkända ansikten från bland annat Älmhultsrevyn och Liatorpsrevyn: Roland Bengtsson, Irma Pedersen och Anders Aronsson. Ett nytt ansikte är Kerstin Telander.

Farsen är skriven av Marc Camoletti och är ett manus som paret Widén längtat efter att sätta upp.

– Vi har sneglat på det i fem års tid. Men det gäller att ha tiden och att hitta rätt ensemble.

I september började repetitionerna och förra lördagen var det premiär på Hynnenäs bygdegård i Alvesta.

– Det var knökfullt med folk. Det visar verkligen att folk uppskattar när man sätter upp kultur ute i landsbygden, säger Andreas.

Andreas och Ingela har spelat teater i närapå hela deras liv. Faktum är att de blev ett par på scenen.

– Vi gjorde ett sommarlustspel i Stockholm. Spelet hette Anna-Lenas friare. Jag var friaren och Ingela gjorde rollen som Anna-Lena. Sedan blev det på riktigt kan man säga.

Sedan dess har de både varit ett par och teaterkollegor i en mängd olika teaterprojekt. Bland annat har Andreas jobbat som skådespelare på Astrid Lindgrens Värld i flera år. Älmhult och Folkets Hus har dock varit deras hemma-plan och Älmhultsrevyn deras hjärtebarn. 2013 tog de även över ansvaret för revyn. Samtidigt som de driver revyn och gör andra uppsättningar, lever de familjeliv och har vanliga jobb. Ingela, 46 år, jobbar på en skola i Virestad och Andreas, 47 år, är chef för två bilbesiktningar i Växjö. Paret bor med sina barn i ett hus utanför Grimslöv.

– Jag är uppvuxen med bilar och halkade in på teatern på ett bananskal.

Kärleken till teater i allmänhet och komik i synnerhet är motorn i en vardag som varvar familjeliv och yrkeskarriärer med teatern som hobby.

Annons

– Det är tufft med väldigt många långa nätter och dagar när man är mitt uppe i en produktion. Men när man väl står på scen och möter publiken, glömmer man bort allt hårt arbete. Det är en oslagbar känsla.

Nu ser Andreas och resten av ensemblen fram emot att möta Älmhultspubliken under sammanlagt sex föreställningar i Bråthults bygdegård, Liatorps Medborgarhus och Älmhults Folkets Hus. Och vill man skratta ska man passa på nu. För någon Älmhultsrevy blir det inte i år.

– Nu kör vi farsen och då hinner vi inte med revyn. Den blir satt på paus i år, men vi har massor av planer framöver, säger Andreas och lovar att återkomma med fler skrattfester i Älmhult.

Janna Li HolmbergSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons