Annons

Nytt Ikeavaruhus kan vara klart nästa höst

Redan nästa höst kan det nya Ikeavaruhuset i Haganäs vara klart. Möbeljätten har ansökt om att få öppna en tillfällig infart från riksväg 23.
Älmhult • Publicerad 10 mars 2011

Tidigast sommaren 2013 kan den nya Haganäs-leden vara klar. Redan ett år tidigare kan det nya Ikeavaruhuset öppna. Det ställer till en del problem. Nu undersöker möbeljätten om de kan få öppna en tillfällig infart från riksväg 23. Parterna har träffats och förhandsbeskeden är positiva.

– Om infarten blir av tillräckligt god standard skulle det kunna vara möjligt, säger Bo Svensson på Trafikverket som också berättar att den tillfälliga lösningen också kräver ett beslut om att Haganäsleden senare ska byggas.

Annons

För att möjliggöra den tillfälliga infarten har kommunstyrelsen också lämnat synpunkter till miljö- och byggförvaltningens arbete med detaljplanen.

– Eftersom en byggnation av trafikplats kräver relativt lång tid, och varuhuset om möjligt blir färdigt tidigare, diskuteras en provisorisk infart, skriver de i sitt yttrande.

Bo Bergsjö, planeringschef i Älmhults kommun, berättar att Ikea har önskemål om att öppna sitt nya varuhus så snabbt som möjligt. Ännu återstår dock ett par steg. På grund av ett överklagande är kommunen ännu inte ägare till det aktuella området, men om Högs-ta förvaltningsdomstolen inte ger prövningstillstånd kan nästa affär komma snabbt. Då säljer kommunen marken till Ikea.

– Ikea kan öppna sitt varuhus ungefär ett år efter det att de fått tillgång till marken. Vi pratar i bästa fall om andra halvan 2012, säger Bo Bergsjö.

Tjänstemännen i kommunhuset arbetar intensivt för att genomföra alla planändringar som krävs. Ett nytt varuhus innan Haganäsleden kommer innebära ganska stora trafikproblem i Älmhult. För att ta sig till handelsområdet kan man ta sig via den nya provisoriska infarten, men finns även möjlighet via Källar-gatans förlängning eller den framtida Handelsvägen som kopplar samman handelsområdet med Danska vägen.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons