Annons

Okänd firma vill samla in kläder

Älmhultsbor uppmanas av ett företag att skänka kläder och leksaker till välgörenhet. Men firman är okänd hos Bolagsverket och Svensk Insamlingskontroll.
Älmhult • Publicerad 17 mars 2011

I veckan har Älmhultsbor fått ett flygblad från företaget Scantex AB i sina brevlådor. Företaget uppmanar Älmhultsborna att skänka kläder. I sitt flygblad skriver bolaget att ”Scantex AB säljer allt insamlat material vidare för återanvändning. Allt som blir över skall överlämnas till organisationer som hjälper handikappade personer.”

Men Bolagsverket känner inte igen företaget.

Annons

– Jag hittar inget företag som heter Scantex AB. Att man utger sig för att vara något man inte är inte bra. Alla aktiebolag ska vara registrerade hos bolagsverket, säger Jeanette Falk, handläggare.

Svensk insamlingskontroll är en ideell förening som kontrollerar att de insamlare som har så kallade 90-konton skänker huvuddelen av det som de samlar in. Om det inte sköts kan föreningen dra in 90-kontot. Men inte heller Svensk insamlingskontroll känner till bolaget sedan tidigare, enligt Eva Birath, kanslichef.

Daniel Samuelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons