Annons

Om rotlöshet och ett högt pris för flykt

En intervju med författaren Golnaz Hashemzadeh Bonde i tv-programmet Babel väckte Anette Ekströms intresse för boken Det var vi.
Älmhult • Publicerad 1 mars 2018

– Den är fantastiskt bra och handlar om flykt – om att tvingas lämna land och familj och den ställer frågor om det verkligen är värt priset, säger hon.

Anette Ekström, bibliotekschef i Älmhult, tipsar om facklitteratur och romaner. Den här gången föll valet på en berättelse om en kvinna som flyr shahens Iran och den ställer frågor om flyktens pris.
Anette Ekström, bibliotekschef i Älmhult, tipsar om facklitteratur och romaner. Den här gången föll valet på en berättelse om en kvinna som flyr shahens Iran och den ställer frågor om flyktens pris.Foto: Per Ohlsson

Det är en omskakande berättelse, som kretsar kring en kvinna i 50-årsåldern. Nahid har skapat en ny tillvaro i Sverige men tryggheten har en baksida och det är en arg och besviken röst vi hör. Arg på sjukdomen, på livet och även på sina vuxna barn.

Annons

– Hennes egen mamma giftes bort som nioåring, med en äldre och sjuklig man. Nahid är näst yngst av sju döttrar. Hon träffar sin blivande man Masood kvällen när hon firar att hon kommit in på universitetets läkarlinje. Han vill förändra världen och tillsammans deltar de i protesterna mot shahens envälde 1979. Nahid faller till föga för sin 14-åriga lillasyster Noras tjat och tar med henne på en demonstration, berättar Anette Ekström, som är bibliotekschef i Älmhult.

Demonstrationen utvecklar sig till rena upploppet. Nahid själv grips av polisen och arresteras. När hon släpps är katastrofen ett faktum. Det visar sig nämligen att hennes lillasyster skjutits till döds under oroligheterna.

– Det är en stor skuld hon bär med sig och när hon själv väntar barn så ser inte Nahid och hennes Masood någon annan utväg än att lämna Iran. Så hamnar de i Sverige. Långt senare, när Nahid och Masood skilt sig, får Nahid besked om att hon drabbats av obotlig cancer, och hon blickar tillbaka på sitt liv och sina val med rätt mycket bitterhet. Ja, hon är arg på det mesta och hon känner sig inte som svensk, säger Anette Ekström.

– Det är en mycket bra bok, det känns som om alla ord vägts på guldvåg. Var jakten på frihet och demokrati värd priset, var det rätt beslut att lämna alla människor som man älskade och som man var älskad av?

Golnaz Hashemzadeh Bonde, som skrivit Det var vi, kom själv till Sverige från Iran som liten, sedan hennes egna föräldrar flytt under revolutionen i Iran. Så visst finns det paralleller till hennes eget liv och hennes egna erfarenheter. Hon förlorade sin mamma och mormor samma år som hon födde sitt första barn. Pappan hade gått bort ett par år tidigare.

Hennes första bok, Hon är inte jag, kom ut 2012 och handlar om en liten flicka som under 1980-talet flyr tillsammans med sina föräldrar från Iran till Sverige.

Per OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons