Annons

Osäker framtid för Häradsbäcks skola

Med max 15 elever till hösten ser framtiden mörk ut för Häradsbäcks skola. På torsdag tar skolpolitikerna beslut.
Älmhult • Publicerad 22 mars 2011

Sedan tidigare har kommunen beslutat att stänga skolan i Bråthult till hösten. Samtidigt togs beslutet att Häradsbäcks skola lever vidare som F3-skola. Men det beslutet kan nu rivas upp.

Undersökningar bland föräldrar med barn i Bråthults skola har visat att få är villiga att flytta sina barn till Häradsbäck. De väljer hellre Virestads friskola eller Gemö-Linné. Enligt utbildningsförvaltningen innebär det att Häradsbäcks F3-skola bara kommer att ha max 15 barn i höst.

Annons

Med dessa fakta funderar nu skolpolitikerna över skolans framtid. Centerpartiets Claes Lindahl, vice ordförande i utbildningsnämnden, kan inte säga hur hans parti resonerar.

– Jag kan inte svara på det ännu eftersom vi kommer att ha ett möte innan torsdag. Det är allmänt känt vad vi tycker, men det finns en undre gräns för hur liten en skola kan vara.

Inte heller allianskollegan Moderaterna vill säga något inför torsdagens möte i utskottet. Däremot har Socialdemokraterna bestämt sig för att skolan är för liten.

Max Ahlsén, ordförande i Häradsbäcks föräldraförening, trodde att beslutet om skolans fortlevnad till hösten redan hade tagits. Så sent som i början av februari beslutade utbildningsnämnden att utöka skolans upptagningsområde.

– Vi tycker att det kommer som en chock. De här siffrorna har funnits hela tiden.

Nu sätter föräldraföreningen in en motoffensiv. Fram tills att skolpolitikerna tar beslut kommer de att uppvakta dem med siffror som visar på en växande Häradsbäck skola de kommande åren.

– Vi lägger oss inte ner på rygg och dör, säger Max Ahlsén.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons