Annons

Planer på att bygga viltstängsel på 23:an

En upprustad riksväg 23 kommer förmodligen att förses med viltstängsel. Det kommer att finnas med när Trafikverket nu gör en arbetsplan.
Älmhult • Publicerad 17 mars 2011

– Det visste jag inte om, men det var kul att höra, säger Christer Holden, ordförande i Jägarförbundet i Älmhult.

De har kämpat i flera år för att få viltstängsel på sträckan, men hittills fått nobben av Trafikverket. Nu ser det ut som om en ändring kan komma till stånd.

Annons

Riksväg 23 mellan Älmhult och Mölleryd vid Eneryda i den norra kommundelen ska få mitträcke. När är fortfarande oklart, men Trafikverket har inlett sitt förberedande arbete.

I höstas presenterades förstudien och den fick kritik från många håll. Bland annat eftersom det saknades ett viltstängsel utmed den cirka två mil långa sträckan. Det har Trafikverket nu justerat när de beslutat sig för att gå vidare med en arbetsplan.

– Där har man även sagt att vi ska projektera för viltstängsel, säger Anna Karlsson, projektledare.

Trafikverket kommer att göra tre olika arbetsplaner för projektet. Det beror på att det handlar om så lång sträcka, men det sker även av ekonomiska skäl.

I dag finns inga pengar reserverade och när de kommer lär det inte komma tillräckligt för att mittseparera hela sträckan på en gång.

Sträckan Älmhult–Mölleryd är 21 kilometer. Vägen är nio meter bred och det kommer den att vara även i fortsättningen, förutom på de platser där Trafikverket vill bygga omkörningssträckor. Sträckan blir en så kalla gles 2+1-väg. Det innebär även att det blir längre sträckor med bara ett körfält på varje sida av mitträcket.

Johan Kristensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons