Protesterna växer mot avstängning

Protesterna växer mot att stänga av Köpmantunneln för biltrafik. Nu går butiker i området samman och kritiserar förslaget.
Älmhult • Publicerad 26 mars 2010

Butikerna befarar att handeln i området runt Köpmangatan kommer att bli lidande om tunneln stängs av för biltrafik. Man anser att Köpmantunneln är livsnerven för handeln i den norra delen av centrum och att Köpmangatan historiskt sett är en av de viktigaste gatorna i Älmhults tätort.

Kritikerna föreslår att sträckan görs om till en så kallad gårdsgata, där biltrafik är tillåten men med hastigheten kraftigt reducerad.

– Vi vet att andra protestlistor också finns ute men vi ville göra en egen för butikerna. För att visa vad vi tycker, säger Ann-Marie Bergman från Lejonhuset.

Protesterna har pågått sedan i början av februari i år, då skickades en protestlista med över 180 underskrifter in till kommunen. Det är inte beslutat än om hur det blir med biltrafiken genom Köpmannatunneln men i samtliga handlingar som kommunen publicerat på senare tid om den nya centrumplanen så slås det fast att den ska vara bilfri.

Daniel Johnston
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.