Annons

Rekordmånga tackades för 1 225 års tjänstgöring

Årets sista fullmäktige bestod inte bara av ett hett replikskifte mellan Predrag Jankovich (V) och Elizabeth Peltola (C). Rekordmånga 49 anställda tackades också för 25 år i tjänsten.
Älmhult • Publicerad 17 december 2013
Veronika Ferencz prisades efter 25 år inom kommunen. Bakom henne ringlade sig en rekordlång kö jubilarer.Foto: Johan Kristensson
Veronika Ferencz prisades efter 25 år inom kommunen. Bakom henne ringlade sig en rekordlång kö jubilarer.Foto: Johan KristenssonFoto: 

Gårkvällen började med byggnadspriset och slutade med julmiddag. Men däremellan hann fullmäktiges ordförande Bo Mazetti-Nissen (M) med att avtacka inte mindre än 49 anställda som arbetat i kommunen i 25 år. Det blir 1 225 års tjänstgöring allt som allt. Så många har enligt uppgift aldrig avtackats tidigare på en och samma gång.

En efter en fick de komma upp och ta emot blomma och present (guldarmband, guldklocka eller presentkort värt 5 000 kronor i Handelsplats Älmhults butiker).

Annons

Veronika Ferencz var en av jubilarerna. Hon har jobbat inom barnomsorgen sedan 1988 och för närvarande på Liatorps förskola.

Vad minns du bäst från dina 25 år?

– Att det har varit stora förändringar inom skolan. Både positiva och negativa. Det har blivit större barngrupper och mindre personal. Men jag trivs med att jobba.

Jobbar du här i 25 år till? – Kanske, man vet aldrig!

Gårdagens fullmäktige var alltså av det festligare slaget. Men mellan dessa stunder fanns också tid för allvar. Hetaste diskussionen uppstod mellan Predrag Jankovich (V) och Elizabeth Peltola (C). Förstnämnde undrade i en enkel fråga när Karl-Oskarskolan skulle lämna Blohméhuset för gott och därmed lämna plats för kulturen att flytta in genom det så kallade Kulturstråket.

– Det kan inte bara vara oppositionen som är orolig för våra elever och byggnader, sa han, bland annat apropå ett förhöjt slitage av Blohméhuset med anledning av skolverksamheten.

– Eleverna ska köras ut och de gör skada. Jag blir upprörd när du uttrycker dig så, replikerade Peltola och hänvisade till en intervju med Jankovich i Smålänningen med rubriken ”Vi borde slänga ut dem”, replikerade Peltola.

– Men i nästa steg är det ungdomarna på fritidsgården som ska in. För mig handlar inte detta om Karl-Oskarskolan utom om alla våra barn. Flytten består av en lång kedja som börjar på Gemöskolan och kommer att vara klar till höstterminen, säger Peltola.

Dan Bülow (KD) var sugen på att gå händelserna i förväg med anledning av att regeringen vill förändra skollagen så att konfessionella inslag kan tillåtas vid enstaka tillfällen, till exempel genom att prästen läser julevangeliet.

– Kan inte Älmhults kommun gå före och tillämpa detta som regeringen vill tillämpa om ett år?, frågade Bülow utbildningsnämndens ord- förande Bodil Hansen (M) i en enkel fråga.

Annons

– Detta var inte en enkel fråga, utan en jätteenkel. Nej. Vi kan inte bryta mot lagen. I alla fall tänker inte jag göra det, svarade hon och vägrade vika sig trots Bülows efterlysning av civil olydnad à la Nelson Mandela.

Den största politiska frågan var annars förskotteringen av 52 miljoner kronor till Trafikverket för bygget av en gångbro över järnvägen vid stationen. Alla talare visade skepsis mot att staten själv inte kunde ordna fram kulorna men avtalet godkändes ändå.

Johan Kristensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons