Annons

Rekordökning av resandet i Älmhult

Sedan 2002 har resandet till och från Älmhult mer än fördubblats. Med fler avgångar kan ökningen fortsätta.
Älmhult • Publicerad 12 januari 2009
- Jag har pendlat till Lund sedan 1996 och det har bara blivit bättre och bättre, säger Kristina Gustafsson och stiger på tåget söderut.
- Jag har pendlat till Lund sedan 1996 och det har bara blivit bättre och bättre, säger Kristina Gustafsson och stiger på tåget söderut.Foto: 

Skånetrafikens utvecklingsstrateg Mats Améen är förvånad när han studerar antalet av- och påstigningar i Älmhult genom åren. År 2002 var det 730, 2005 var siffran 1 150 och i höstas steg 1 740 personer på och av på vardagar.

– Det finns inte många järnvägsstationer i landet som haft en sådan våldsam resandeökning. Det är kraftigare än ökningen över Öresund också, säger han imponerat.

Annons

En av alla dessa pendlare är Kristina Gustafsson. Hon är forskare på Lunds universitet så hon reser ofta till och från Älmhult. Igår öppnades fler möjligheter för henne att pendla då Öresundstågen går varje timma i varje riktning.

Totalt blir det 16 turer per dag.

Det passar Kristina Gustafsson som hand i handske:

– Jättebra. Det finns bara positivt att säga om det. Jag har pendlat till Lund sedan 1996 och det har bara blivit bättre och bättre.

Jobbet som forskare är flexibelt. Hon behöver inte vara i Lund alla dagar i veckan och inte heller mellan fasta tider utan det kan variera.

Men hittills har det varit trångt på tågen.

– De är väldigt överfulla. Som pendlare är det skönt att kunna slå upp datorn och jobba när man reser, säger Kristina Gustafsson och hoppas på bättre plats vid sina resor i framtiden.

Men hon erkänner att det finns en hake med i bilden. Priset på biljetterna pendlare måste betala

– Det har blivit dyrare. Jag får betala mellan 300 och 400 kronor mer i månaden, säger Kristina Gustafsson.

Bosse Vikingson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons