Rektor vägrar flytta eleverna till Liatorp

Utbildningsbesluten svänger. Politikerna gav beskedet att flytten till Liatorps skola blir av. Men nu blir det inte så ändå.
– Jag har beslutat att vi stannar i Eneryda, säger rektor Susanne Randau.
Älmhult • Publicerad 28 oktober 2011
Barnen blir kvar på Eneryda skola till sommaren.
Barnen blir kvar på Eneryda skola till sommaren.Foto: Johan Kristensson
Claes Lindahl, (C), är självkritisk till att man inte givit korrekt information till barn, föräldrar och anställda inom skolan. Smålandsposten den 13 oktober.
Claes Lindahl, (C), är självkritisk till att man inte givit korrekt information till barn, föräldrar och anställda inom skolan. Smålandsposten den 13 oktober.Foto: Daniel Samuelsson

För två veckor sedan gav utbildningsnämndens arbetsutskott beskedet att flytten från Eneryda till Liatorps skola sker efter nyår, precis som planerat. Det beskedet accepteras dock inte av rektor Susanne Randau som helt enkelt vägrade.

– Det är komplicerat att flytta en verksamhet samtidigt som den pågår. Jag vill inte riskera elevernas verksamhet och dess måluppfyllelse genom en flytt mitt i läsåret, säger hon.

Hon förklarar också att en flytt skulle innebära att vissa elever som nu går i årskurs fyra skulle ha fått påbörja årskurs fem redan till vintern.

Randau har därför i samråd med utbildningsnämndens verksamhetsutskott kommit fram till att det är hennes beslut, eftersom det rör skolans ”inre angelägenheter”. Beskedet har fått kritik från några föräldrar, men Randau förklarar.

– Ibland upplevs det som att vi inte vill flytta. Vi ser verkligen fram emot flytten. Men vi kan inte praktiskt genomföra den när verksamheten är igång.

Nu har det också visat sig att Randau får sista ordet i denna fråga. I kraft av rektor och myndighetsföreträdare är det hon som tar beslutet om flytten blir av eller inte.

– Det finns ett antal frågor i skolans värld som rektorn har slutgiltiga ordet i. Hon gör ändå som hon vill i denna fråga. Hade vi inte gett med oss hade vi blivit anklagade för ministerstyre. Hon är expertisen i denna fråga, säger Claes Lindahl (C), vice ordförande i utbildningsnämnden.

Han är självkritisk och förstår om de motsatta beskeden vållat förvirring hos föräldrar, personal och andra berörda.

– Det känns ju inte bra att ge ett beslut och sen behöva dra tillbaka det.

Vad lär sig utbildningsnämnden av det här?

– Ja du, det finns en del att lära av detta. Men det är som en känd man från Agunnaryd brukar säga: Bara den som sover undviker att göra misstag.

Johan Kristensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.