Annons

Röda korset startar läxhjälp

Nu startar Röda korset läxhjälp i samarbete med ungdoms­gården Fenix. – Det här kan utvecklas hur mycket som helst, säger Else-Marie Bengtsson, taggad ordförande i Älmhults Rödakorskrets.
Älmhult • Publicerad 8 september 2014
Else-Marie Bengtsson, ordförande med Agneta Ohmes och Inger Andersson är några av de aktiva i Röda korset i Älmhult som ska hjälpa till med läxhjälpen på Fenix.
Else-Marie Bengtsson, ordförande med Agneta Ohmes och Inger Andersson är några av de aktiva i Röda korset i Älmhult som ska hjälpa till med läxhjälpen på Fenix.Foto: Kajsa Erlandsson
Ann-Britt Karlsson är en av de som jobbar på Kupan.
Ann-Britt Karlsson är en av de som jobbar på Kupan.Foto: Kajsa Erlandsson

Ofta handlar det om katastrofer. Människor i stor nöd behöver snabb hjälp. Det handlar om liv och död.

Men Röda korset sysslar även med annat än att hjälpa människor i akut nöd. Nu satsar Älmhults Röda korskrets även på unga i Älmhult.

Annons

Tillsammans med ungdomsgården Fenix startar kretsen nu den 23 september läxhjälp i lokaler i samma hus som ungdomsgården.

– Vi började prata lite om detta redan i april men vi var mitt i en flytt. Men nu är det ny termin och det passar jättebra. Behoven finns helt klart, säger Sara Pettersson, fritids­ledare på Fenix som nyligen flyttat in i kulturhuset Blohmé.

Röda korset i Älmhult har diskuterat att starta­ läxhjälp en längre tid. Dessutom har man diskuterat ett samarbete även med Rädda barnen.

Agneta Ohmes är nyligen pensionerad lärare och hon är den som i första hand kommer att vara ansvarig för läxhjälpen på Fenix. Men det kommer alltid att finnas två läxhjälpare på plats.

För de aktiva i Röda korset i Älmhult handlar det om mer än att bara hjälpa till med matte eller svenska.

– Vi kan möta de unga på ett naturligt sätt. Att mötas över generationerna är viktigt. Det här kan utvecklas hur mycket som helst, säger Else-Marie Bengtsson, ordförande i Röda korset i Älmhult.

Eva Jönsson, ledamot i styrelsen, är också inspirerad av den nya verksamheten.

– Jag tror att det är jättemånga unga som vill ha kontakt med någon lite äldre person. Jag ser också att vi även kan vara på Fenix som en vuxen resurs. Vi kan vara en vuxen till hands, någon att tala med, spela pingis med, laga mat ihop.

Men först och främst är det alltså läxhjälp som står på programmet. Varje tisdag mellan klockan 16 och 18 är tiden och i förs­ta hand ska detta testas under höstterminen. Läxhjälpen på Fenix är öppen för alla mellan 13 och 19 år – alltså de som har rätt att vistas på Fenix.

Röda Korset i Älmhult

? Älmhults Röda korskrets har ungefär 300 medlemmar och förra året tillkom även Göteryds och Pjätteryds kretsar och i år ingår även Stenbrohults krets i Älmhultskretsen.

? Röda korset i Älmhult fick förra året ihop nästan 225 000 kronor på försäljning i Kupan-butiken, nästan 27 000 på lotterier, tombola och marknader samt drygt 27 000 på börsinsamlingar och gåvor.

? 2013 fördelades pengarna så här: 80 000 till Syrien, 30 000 föräldralösa barn i Afrika, 20 000 till nationella teman i Malmö, 20 000 till barnmammor Myanmar, 40 000 till katastrofhjälpen, 50 000 till ofrivillig ensamhet, 33 318 till Filippinerna.

Kajsa Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons