Annons

Rydh överklagar flyktingbeslut

Kommunfullmäktige, inte kommunstyrelsens arbetsutskott, borde ha fattat beslut om att Älmhult ska ta emot sex ensamkommande flyktingbarn. Det anser politiske vilden Annika Rydh, som kräver att förvaltningsrätten i Växjö ogiltigförklarar beslutet.
Älmhult • Publicerad 10 september 2014
Elizabeth Peltola (C)
Elizabeth Peltola (C)Foto: Pontus Steneros
Annika Rydh, politisk vilde.
Annika Rydh, politisk vilde.Foto: Johan Kristensson

Bakgrunden till överklagandet är att kommunstyrelsens arbetsutskott i våras ingick en överenskommelse med Migrationsverket. I den förbinder sig Älmhults kommun att tillhandahålla sex boendeplatser till ensamkommande flyktingbarn.

Något som Annika Rydh är kritisk till.

Annons

– Jag tycker att det är fullmäktige som ska fatta det beslutet, ingen annan, säger hon.

I en överklagan till förvaltningsrätten i Växjö kräver Annika Rydh att rätten ogiltigförklarar överenskommelsen. Detta eftersom det enligt henne är ett så viktigt beslut att kommunfullmäktige borde ha fått rösta om det.

– Det påverkar Älmhults kommuns invånare för all framtid hur många ensamkommande flyktingbarn man tar emot. Det är min åsikt.

På vilket sätt det ett viktigt beslut för Älmhults kommuninvånare att man förhandlat fram att det är sex boendeplatser man ska tillhandahålla?

– För att nästa gång blir det tio, sedan blir det 20 eller 30 och sedan ökar det på. När man väl en gång fått förmånen att fatta sådana här beslut på egen hand kommer det gälla i framtiden också. Någon gång måste man sätta ner foten, säger Annika Rydh.

Arbetsutskottets ordförande Elizabeth Peltola (C) medger att överenskommelsen borde klubbats av kommunstyrelsen och inte arbetsutskottet. Men att det skulle röstas om i kommunfullmäktige var aldrig aktuellt.

– I så fall skulle vi behöva föra den diskussionen om en mängd andra avtal vi tecknar. Vi har bland annat en överenskommelse med Entreprenörsregionen, den har vi inte heller uppe i fullmäktige, säger hon.

Hon anser att frågan om flyktingmottagandet i kommunen redan behandlats i och med motionen om folkomröstning som Annika Rydh lagt och som fullmäktige röstade ned med siffrorna 35–2.

– Frågan som sådan har varit uppe och vänt i fullmäktige och med kraft blivit nedröstad, säger hon.

Kommunstyrelsen tog igår ett formellt beslut om överenskommelsen med Migrationsverket. En yttrande från Älmhults kommun om Rydhs överklagan har också skickats till förvaltningsrätten i Växjö.

Markus Stymne
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons