Annons

Shanti kommer tillbaka till politiken

Nästa politiker i Smålandspostens serie Ny i politiken är Shanti Maria Persson. Kvinnan med det lite annorlunda namnet är nu vänsterpartiets nya namn.
Älmhult • Publicerad 3 augusti 2018 • Uppdaterad 8 augusti 2018
Shanti Maria Persson (V) gör sig redo för sitt första val till fullmäktige.
Shanti Maria Persson (V) gör sig redo för sitt första val till fullmäktige.Foto: Filip Nilsson

De sista åren har varit tuffa för Shanti Maria Persson (V). Hon har varit sjukskriven. Det var under den tiden som hon märkte brister i sjukvården och bestämde sig för att gå in i politiken.

– Att vara sjukskriven är inte positivt i någon bemärkelse men jag märkte framförallt att socialförsäkringssystemet är dysfunktionellt vilket är något jag vill förbättra, säger Shanti Maria Persson (V).

Annons

Vad är problemet med socialförsäkringssystemet?

– Just nu tar man inte emot läkarintyg och är väldigt oflexibla i hur de arbetar. Jag själv har erfarenhet från att de ofta har en väldigt dålig dialog med den som är sjukskriven, framförallt i rehabiliteringen och att de inte följer socialförsäkringsbalken helt enkelt, säger hon.

- För att kunna fullfölja påbörjad rehabilitering började jag studera heltid på distans för att sakta ta mig tillbaka till arbetslivet, vilket för närvarande är ca 50% arbete.

Nu jobbar hon och har ”sagt upp sig” från försäkringskassan. Hon har tidigare varit med i vänsterpartiets ungdomsparti, Ung vänster. Men hon drog sig ur partiet när hon började resa och upptäcka världen. Hon upptäckte framförallt Indien därav det tagna namnet Shanti.

– Det betyder lugn, vilket kanske inte är det jag är som person utan mer det som jag vill vara, säger hon i en lugn ton.

Varför valde du att gå ur politiken tidigare?

- Det var för att jag reste väldigt mycket. Hade jag ställt upp i ett val då hade det inte varit rättvist mot väljarna om jag sen inte gjorde mitt jobb, säger hon.

Varför har du inte valt att komma tillbaka till politiken förrän nu?

– Det är framförallt på grund av min sjukskrivning. Men innan dess var jag upptagen och jobbade samt reste mycket så det passade inte sig att bli politiker då. När jag var sjukskriven var jag inne på mycket forum där många var långtidssjukskrivna, där hörde man berättelse efter berättelse som har blivit illa behandlade. Jag vill göra något åt det, säger hon.

Varför valde du Vänsterpartiet?

Annons

– Det var rätt självklart att jag skulle bli vänsterpartist. Det är solidaritet med andra människor och att man vill bygga ett samhälle för alla som lockade mig till Vänsterpartiet, säger Shanti Maria Persson (V).

Inför valet är Shanti Maria Persson femma på listan. Till skillnad från de som hittills har varit med i serien betyder det att det är ganska osannolikt att hon kommer att få en plats i fullmäktige efter valet. Vänsterpartiet har idag nämligen bara två mandat.

Hur känns det att vara femma på listan?

– Fullmäktige är ingenting som jag har tänkt på så himla mycket. Om jag kommer in så är det jättebra men jag tycker det är kul att vara tillbaka i politiken ändå. Jag kommer att fortsätta att gå på partimöten och förhoppningsvis få möjligheten att sitta i någon nämnd och diskutera hur vi ska göra Älmhult till en bättre plats, berättar hon.

Du är väldigt ung (37 år) i jämförelse med andra kommunpolitiker, hur känns det?

– Det känns bra, men så ung känner jag mig inte, haha. Jag tycker att det behövs en kombination av de som är lite äldre och har erfarenhet av hur det fungerar och lite yngre personer som kommer med nya tankar och idéer, säger Shanti Maria Persson glatt.

Vad hoppas att du att ditt intåg i politiken bidrar med?

– Jag hoppas att jag kommer med ny input och ett nytänk. Alla bidrar med att sätta sin personliga prägel på politiken och jag har med mig meditationstänket från Indien men även andra tankar som jag har fått genom att vara sjukskriven och ha rest som jag tror kan bidra till att göra Älmhult till en bättre plats, säger Shanti Maria Persson (V).

Filip Nilsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons