GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Skamfläck” kan bli bostäder

Den före detta lanthandeln i Agunnaryd har fått vara med om en hel del sedan den lades ner. Näste för haschodling och senare drabbad av en mystisk brand är några av händelserna under den senaste tioårsperioden. Men nu är det nya ägare och tomten ska saneras. Vad som sen händer är en öppen fråga, men bostäder står högt på mångas önskelista.
Agunnaryd • Publicerad 4 juni 2018 • Uppdaterad 13 juni 2018
Ett antal Agunnarydsbor ville vara med och fira att det till slut verkar hända något med ”brända tomten” i Agunnaryd. Efter omfattande sanering kanske det kan bli bostäder på tomten.
Ett antal Agunnarydsbor ville vara med och fira att det till slut verkar hända något med ”brända tomten” i Agunnaryd. Efter omfattande sanering kanske det kan bli bostäder på tomten.Foto: Arne Nilsson

Krister Lindkvist som tillsammans med sin hustru Birgitta köpt fastigheten kan berätta mera om historien.

– Detta har varit ett elände. Huset stod tomt i tre år efter att den nya lanthandeln byggts. Sen såldes det och polisen fattade misstankar eftersom rullgardinerna alltid var nerdragna. Då visade det sig att man odlat hasch här. Sen brann huset ner i augusti 2015. Asbestflagor singlade ner över skolgården, vilket krävde en omfattande sanering där, säger Krister Lindkvist.

Birgitta och Krister Lindkvist har köpt tomten efter att den stått öde i flera år.
Birgitta och Krister Lindkvist har köpt tomten efter att den stått öde i flera år.Foto: Arne Nilsson

Men idag, den 4:e juni 2018, blickar man framåt. I april köpte paret Lindkvist tomten och det som är kvar av byggnaderna. Idag inleddes också saneringen. Det firas med cider på trottoaren. Närvarande är ett tjugotal Agunnarydsbor och dessutom en handfull barn från förskolan tvärs över gatan.

De bybor Smålandsposten talar med omnämner tomten och resterna av lanthandeln som ”en skamfläck”.

– Det här är mycket positivt. Det har varit en bedrövelse i många år, en trist vy. Det känns bra att Krister och Birgitta köpt det. Vi hoppas mycket på detta och det känns så seriöst med dem, säger Gunvor Karlsson, som är född i Agunnaryd men bor i Ljungby.

Gunvor Karlsson är glad över att det äntligen börjar hända något med den förfallna tomten i Agunnaryd.
Gunvor Karlsson är glad över att det äntligen börjar hända något med den förfallna tomten i Agunnaryd.Foto: Arne Nilsson

Vad hoppas du ska hända med tomten?

– Ja, om man får önska så vore det fint med ett trivsamt boende här. Till exempel saknas det mindre lägenheter för pensionärer.

Gunvor Karlssons önskemål delas av de nya ägarna.

– Agunnaryd har drabbats av ett befolkningstapp beroende på att det inte finns bostäder. Det vore fint med bostäder här, så att äldre människor i närområdet får alternativ till att bo i eget hus.

Men först alltså några veckors sanering. Bland annat ska en tillhörande stor ekonomibyggnad vältas.

Under måndagen satte en grävskopa igång att riva resterna av huset.
Under måndagen satte en grävskopa igång att riva resterna av huset.Foto: Arne Nilsson

– Ja, taket består av eternitplattor, vilka måste plockas bort, sorteras och deponeras manuellt, då de innehåller asbest, säger Krister Lindkvist.

Arne NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.