Annons

Skollokaler för små

Nyss ombyggd för 30 miljoner. Nu är Internationella skolan i Älmhult redan på väg att växa ur sina lokaler.
– Bygg en ny skola, föreslår Thomas Carlzon, Ikea.
Älmhult • Publicerad 6 februari 2012

Vid skolstarten i höstas flyttade Internationella skolan med förskola in under Haganässkolans tak. Ombyggnaden av Haganässkolan har kostat cirka 30 miljoner.

Internationella skolan består av både grundskola och förskola. Majoriteten av barnen har föräldrar som jobbar på Ikea och det stora möbelföretaget sponsrar också skolan.

Annons

–  V äldigt många vill gå på Internationella skolan men det är positiva bekymmer och vi tittar på olika lösningar, konstaterar Anci Stierna, grundskolechef i Älmhults kommun.

Skolan och förskolan har cirka 140 barn och elever. Nu har Ikea signalerat om att skolan kan komma att bli betydligt större, upp mot 250 elever, inom bara ett år. Högst tryck är det just nu på förskolan som har 37 barn och inga lediga platser. Tio barn står i kö. Även i vissa årskurser på skolan är det så gott som fullt.

En ny specialgrupp under ledning av kommunchef Kenneth Condrup har uppdraget att se över lokalerna.

– Jag börjar nu i februari med ett möte med förvaltningscheferna där vi ska diskutera det här. Vi är ju i ett läge där även gymnasiet i Älmhult är väldigt populärt. Hur det ser ut för gymnasiet på sikt och om Internationella skolan får plats i lokalerna är något av det som vi ska undersöka, säger Kenneth Condrup.

– Vi ska se över hela Haganäsområdet med simhall, omklädningsrum för konstgräsplanen och kommer också att prata med andra aktörer som exempelvis föreningar.

Thomas Carlzon, vd på Ikea AB, håller kontinuerligt kontakten med Älmhults kommun i bland annat skolfrågorna.

– Vi har mycket professionella lärare och hög standard men det kanske är dags för kommunen att ta nästa steg.

– Ska vi växa i volym kanske man redan nu borde se över hela skolbehovet och bygga nya lokaler. En idé kan vara att bygga en skola för både Montessori och Internationella skolan och ett sätt att marknadsföra kommunen och få fler att bosätta sig här, menar Carlzon.

Även Montessoriskolan är mycket populär och där behöver både skola och förskola nya lokaler till hösten.

Kajsa Erlandsson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons