Annons

Snabbkurs i rösträtt och valfrihet

Fyrbarnsmamman, heltidspolitikern och oppositionsrådet Elizabeth Peltola förklarar demokratins spelregler.
Fyrbarnspappan, svarvaren och SFI-eleven Feras Mosattat lyssnar och drömmer om sitt livs första fria val.
Älmhult • Publicerad 26 april 2018
Feras Mosattat, närmast, får vänta ytterligare fyra år innan han kan gå till valurnorna och lägga sin röst. Oppositionsrådet Elizabeth Peltola (C) höjer en röst för den fria rösten och uppmanar alla att delta i demokratiprocessen.
Feras Mosattat, närmast, får vänta ytterligare fyra år innan han kan gå till valurnorna och lägga sin röst. Oppositionsrådet Elizabeth Peltola (C) höjer en röst för den fria rösten och uppmanar alla att delta i demokratiprocessen.Foto: Per Ohlsson

Elizabeth Peltola (C) passar på frågan om det gynnar hennes eget parti ifall många nya svenskar går till valurnorna den 9 september.

– Jag är inte här i första hand som centerpartist – jag är här för att försvara vår rösträtt och förklara vad som gäller. Ett högt valdeltagande gynnar demokratin och oss alla, säger kommunalrådet.

Annons

Själv har hon upplevt medbestämmande ur lite olika synvinklar. Hon har arbetat på ett internationellt plan och bland annat varit mentor för politiskt engagerade kvinnor i Uganda och Kenya. Hon har även besökt dem i Afrika.

– Vår bild av demokrati kanske inte delas av alla, säger hon.

Under en träff med ABF:s språkkafé i Folkets hus redogör Elizabeth Peltola för den svenska proceduren, och vad som gäller i form av medborgarskap och folkbokföring i samband med valet till riksdag, region och kommunfullmäktige. En snabbkurs som inleds med att hon – i ord och på storbild – slår fast att alla människor är lika mycket värda i ett land där grundlagarna bestämmer samhällets spelregler och skyddar vår demokrati och vårt statsskick. Och, inte minst, att yttrande- och valfrihet innebär att du har rätt att höja din röst och att ingen annan bestämmer över ditt val.

– På arabiska finns inte ordet demokrati. Det finns bara här i väst – i Europa och USA, säger Feras Mosattat i en symbolisk reflektion.

Han är syrier, kom till Sverige för ett och ett halvt år sedan och bor tillsammans med familjen i centrala Älmhult.

– Jag har fyra barn och går själv på SFI. Jag har arbetat med maskiner i Saudiarabien i många år och hoppas jag kan få jobb här. Men det kan nog bli svårt om man inte bor i större städer, säger han.

Landsmannen Khaled Tayeb har varit här lite längre, ändå inte tillräckligt länge för att få rösta i kommunal- och regionvalet och definitivt inte i riksdagsvalet. Precis som kvällens föreläsare, Elizabeth Peltola, bor han i Diö.

– Ja, vi är nästan grannar konstaterar han.

Sedan frågar han lite om de politiska turerna och om närdemokrati.

– Jag vill verkligen rösta, men vet inte riktigt vad alla partierna står för. Jag får läsa på till nästa val. Jag har ju lite tid på mig, säger han.

Annons

Ett 20-tal kvinnor och män finns på plats och blir informerade om höstens tre olika val och vilka beslut som fattas i riksdagen, regionen respektive kommunens beslutande organ.

– Hoppas några av er vill bli politiker. Det är jättekul och svårt. Det finns så många intressen och alla värnar om sitt och vill i princip ha allt. Men det viktigaste är att ni som får rösta den 9 september verkligen gör det, propagerar Elizabeth Peltola.

Själv har hon varit heltidspolitiker i tio år. Innan dess var hon, precis som de flesta folkvalda i landet, fritidspolitiker i många år.

– Jag var rätt ung när jag började. Tyvärr är det uppdelat bland dagens ungdom – med en del som är väldigt samhällsengagerade och en del som nästan inte bryr sig alls. Inom partiet har vi lyckats rätt bra med att rekrytera medlemmar och funktionärer. Men det är klart att de som kan tänka sig att ställa upp och jobba politiskt är ofta folk som redan är aktiva på olika sätt i andra föreningar och organisationer.

Älmhult ingår, som enda Smålandskommun, för övrigt i projektet Nordöstra Skåne röstar. Målet är att generellt öka valdeltagandet i Bromölla, Hässleholm, Kristianstad, Osby, Hörby, Östra Göinge, Höör, Perstorp samt Älmhult.

Hässleholmsbaserade Europa direkt får en halv miljon kronor för att framför allt väcka intresset bland förstagångsväljare och utrikes födda. Det sker bland annat genom informationsinsatser på olika språk, politiska debatter, rollspel och anordnade skolval. Så det lär bli fler rekryteringsaktioner bland de specifika målgrupperna innan det magiska datumet den 9 september.

Khaled Tayeb och Elizabeth Peltola (C) pratar valmöjligheter. ”Jag ser fram mot att få rösta och tänker läsa på. Tyvärr blir det inte förrän om fyra år”, säger Khaled Tayeb, som är flykting från Syrien.
Khaled Tayeb och Elizabeth Peltola (C) pratar valmöjligheter. ”Jag ser fram mot att få rösta och tänker läsa på. Tyvärr blir det inte förrän om fyra år”, säger Khaled Tayeb, som är flykting från Syrien.Foto: Per Ohlsson
”Hoppas några av er vill jobba politiskt”, säger Elizabeth Peltola och propagerar för vikten att gå till valurnorna i september och påverka utvecklingen.
”Hoppas några av er vill jobba politiskt”, säger Elizabeth Peltola och propagerar för vikten att gå till valurnorna i september och påverka utvecklingen.

Per OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons