Annons

Socialstyrelsen kan komma att kopplas in

Fyra rapporter enligt lex Sarah har på kort tid skrivits på Nicklagården. Det faktum att missförhållandet upprepats kan göra att det betraktas som allvarligt. Då kopplas också Socialstyrelsen in.
Älmhult • Publicerad 26 oktober 2012

Smålandsposten berättade igår om situationen på äldreboendet Nicklagården. Skyddsombudet Irene Lindström beskrev en allt våldsammare arbetsmiljö där både boende och personal fick utstå våld och hot om våld.

Sedan i somras har ett 50-tal anmälningar om arbetsskador lämnats in från Nicklagården och Elmiersgården, berättar skyddsombudet.

Annons

Dessutom har fyra så kallade lex Sarah-rapporter skrivits. Dessa skrivs för att fästa uppmärksamheten vid missförhållanden och för att ge upphov till åtgärder som förhindrar att de upprepas.

Om ett missförhållande är att betrakta som allvarligt ska det anmälas till Socialstyrelsen, som därmed startar ett tillsynsärende. Men även om ett enskilt missförhållande inte är att betrakta som allvarligt så kan det faktum att det upprepas vara skäl för en anmälan, berättar Helena Axestam, utredare på Socialstyrelsen.

– Lex Sarah är till för att förhindra att missförhållanden sker. Är det då upprepade händelser så indikerar det att man inte kommit tillrätta med det som är problemet i verksamheten, säger hon.

Tre av lex Sarah-rapporterna har nyligen skrivits. Socialchefen Kulla Persson-Kraft kan ännu inte säga om de upprepade händelserna kommer att innebära en anmälan till Socialstyrelsen.

– Jag är inte tillräckligt insatt i detta ännu. Vi går nu igenom situationen och gör olika överväganden. Det gör vi alltid innan vi eventuellt anmäler, säger hon.

Fotnot: I går skrev Smålandsposten igår att Irene Lindström förespråkade en tillbakagång till det gamla systemet med särskilda demensavdelningar. Men hon är snarare öppen för olika lösningar, påtalar hon.

Johan Kristensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons