Sommarkonsten invaderar
På kunskapscentrumet i Möckelsnäs står MajBritt Pehrsson och sätter fast de sista prislapparna vid sidan om tavlorna som hänger på provisoriska väggar. Målningarna är gjorda i akvarell och olja och föreställer i första hand lanskap och blommor. Färgerna är ödmjuka och stillsamma, medan stilen varierar mellan abstrakt och konkret.
– Jag gillar att måla både i akvarell och olja. Kör man fast i ett sätt att måla så tar man det andra, säger hon.
Trots att MajBritt Pehrsson just kommit från sjukhuset till Kunskapscentrumet strålar hon, precis som hennes konst, av värme och harmoni. Och det är just det, att ge betraktaren en stund av glädje, som MajBritt Pehrsson vill med sina bilder.
MajBritt Pehrsson har målat i hela sitt liv, men först på senare år har det blivit en heltidssysselsättning. I 12 år målade hon utan att visa sin konst och fortfarande tar det emot lite att visa upp tavlorna på hemmaplan. Nu visar hon upp sina alster i Älmhult för första gången på tio år.
På Möckelsnäs herrgård, bara ett stenkast från kunskapscentrumet, hänger tavlor av Tomas Nilsson i konferensrum och uppehållsrum. Glasmålningar pryder hyllkanter och bord. Tomas Nilsson målar i olja och akryl, samt på baksidan av glas, så kallade hinterglasmålningar.
Hinterglasmålningar ger glaset en målad yta, där glasets genomskinlighet ger själva målningen en lyster. Metoden förekom redan under antiken och användes under senmedeltiden framför allt för andaktsbilder. Från 1700-talet blev hinterglasmåleri vanligt i folklig konst i Centraleuropa och det är fortfarande i dag en uppskattad konstform.
Tomas Nilsson kommer från Solna, men har rötter i Småland. Hans val av färg står i stark kontrast till Maj-Britt Pehrssons målningar. Här är det i stället starka färger som gäller och medan Maj-Britt Pehrssons konst är mer eftertänksam är Tomas Nilssons omedelbar. Det är mindre natur och fler fantasifulla figurer.
Mer centralt i Älmhult finns det i anslutning till biblioteket två separata utställningar. Dels är det Älmhults konstförening som låter 22 lokala konstnärer visa var sitt verk i konsthallen. Två av konstnärerna som finns representerade på övervåningen är Älmhultsbon Gunilla Zurma och dottern Anna Surma. Den som gillar deras konstverk kan se fler alster i ateljén på biblioteket en trappa ner.
– I konsthallen ställer jag ut en oljemålning som föreställer ett gammaldags klassrum, min ambition är att försöka måla så fotolikt som möjligt, jag gillar att gör det ganska detaljerat. För mig ger måleriet ett terapeutiskt lugn, säger Gunilla Zurma.