Sommarkonsten invaderar

Sommarutställningarna har intagit såväl Möckelsnäs som biblioteket och konsthallen i Älmhult. Smålandsposten begav sig ut på konstrunda för att ta tempen på utställningarna.
Älmhult • Publicerad 28 juli 2010
Anna Surma ställer ut fotografier i ateljén på biblioteket, men just det här fotot finns i konsthallen fram till den 25 augusti.
Anna Surma ställer ut fotografier i ateljén på biblioteket, men just det här fotot finns i konsthallen fram till den 25 augusti.Foto: Emmylou Tuvhag
Tomas Nilsson har tidigare ställt ut sina verk i Stockholm, Lund och Falkenberg. Under sommaren pryder de lokalerna i Möckelsnäs herrgård. Foto: Emmylou Tuvhag
Tomas Nilsson har tidigare ställt ut sina verk i Stockholm, Lund och Falkenberg. Under sommaren pryder de lokalerna i Möckelsnäs herrgård. Foto: Emmylou TuvhagFoto: Emmylou Tuvhag
Hinterglasmålning. Glaset på bilden har Tomas Nilsson målat.
Hinterglasmålning. Glaset på bilden har Tomas Nilsson målat.Foto: Emmylou Tuvhag
MajBritt Pehrsson ställer för första gången på tio år ut sin konst på hemmaplan. Nu finns hennes tavlor på Kunskapscentrumet i Möckelsnäs. Foto: Emmylou Tuvhag
MajBritt Pehrsson ställer för första gången på tio år ut sin konst på hemmaplan. Nu finns hennes tavlor på Kunskapscentrumet i Möckelsnäs. Foto: Emmylou TuvhagFoto: Emmylou Tuvhag
? Det är så här jag minns en gammaldags skolgång, säger Gunilla Zurma om sitt konstverk som visas på sommarutställningen i Blohmés konsthall. Foto: John Sahlin
? Det är så här jag minns en gammaldags skolgång, säger Gunilla Zurma om sitt konstverk som visas på sommarutställningen i Blohmés konsthall. Foto: John SahlinFoto: John Sahlin

På kunskapscentrumet i Möckelsnäs står MajBritt Pehrsson och sätter fast de sista prislapparna vid sidan om tavlorna som hänger på provisoriska väggar. Målningarna är gjorda i akvarell och olja och föreställer i första hand lanskap och blommor. Färgerna är ödmjuka och stillsamma, medan stilen varierar mellan abstrakt och konkret.

– Jag gillar att måla både i akvarell och olja. Kör man fast i ett sätt att måla så tar man det andra, säger hon.

Trots att MajBritt Pehrsson just kommit från sjukhuset till Kunskapscentrumet strålar hon, precis som hennes konst, av värme och harmoni. Och det är just det, att ge betraktaren en stund av glädje, som MajBritt Pehrsson vill med sina bilder.

MajBritt Pehrsson har målat i hela sitt liv, men först på senare år har det blivit en heltidssysselsättning. I 12 år målade hon utan att visa sin konst och fortfarande tar det emot lite att visa upp tavlorna på hemmaplan. Nu visar hon upp sina alster i Älmhult för första gången på tio år.

På Möckelsnäs herrgård, bara ett stenkast från kunskapscentrumet, hänger tavlor av Tomas Nilsson i konferensrum och uppehållsrum. Glasmålningar pryder hyllkanter och bord. Tomas Nilsson målar i olja och akryl, samt på baksidan av glas, så kallade hinterglasmålningar.

Hinterglasmålningar ger glaset en målad yta, där glasets genomskinlighet ger själva målningen en lyster. Metoden förekom redan under antiken och användes under senmedeltiden framför allt för andaktsbilder. Från 1700-talet blev hinterglasmåleri vanligt i folklig konst i Centraleuropa och det är fortfarande i dag en uppskattad konstform.

Tomas Nilsson kommer från Solna, men har rötter i Småland. Hans val av färg står i stark kontrast till Maj-Britt Pehrssons målningar. Här är det i stället starka färger som gäller och medan Maj-Britt Pehrssons konst är mer eftertänksam är Tomas Nilssons omedelbar. Det är mindre natur och fler fantasifulla figurer.

Mer centralt i Älmhult finns det i anslutning till biblioteket två separata utställningar. Dels är det Älmhults konstförening som låter 22 lokala konstnärer visa var sitt verk i konsthallen. Två av konstnärerna som finns representerade på övervåningen är Älmhultsbon Gunilla Zurma och dottern Anna Surma. Den som gillar deras konstverk kan se fler alster i ateljén på biblioteket en trappa ner.

– I konsthallen ställer jag ut en oljemålning som föreställer ett gammaldags klassrum, min ambition är att försöka måla så fotolikt som möjligt, jag gillar att gör det ganska detaljerat. För mig ger måleriet ett terapeutiskt lugn, säger Gunilla Zurma.

Emmylou Tuvhag
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.