Stena-avfall får inte lämnas på tippen

Älmhults kommun får inte ta emot den mängden avfall som Stena Aluminium vill lämna på Äskya. Det meddelar Miljööverdomstolen och därmed går kommunen miste om flera miljoner kronor per år i uteblivna intäkter. Tippens framtid är nu osäker.
Älmhult • Publicerad 22 juni 2010

Det var i december förra året som miljödomstolen beslutade att kommunens avfallsanläggning i Äskya inte får ta emot avfall från Stena aluminium, i alla fall inte i den mängd som kommunen vill. Kommunen vill få tillstånd till att höja gränsvärdena för koppar, nickel, antimon, zink och fluorid med tre gånger på avfallsanläggningen. Det är nämligen förutsättningen för att Stena ska kunna deponera 14 000 ton slagg- och restprodukter från sitt smältverk på platsen.

Miljödomstolen konstaterade att det inte är tillräckligt säkert att lägga avfallet på Äskya. I domen pekar domstolen på att skyddsvärdena i omgivningen är höga, i synnerhet sjön Möckeln, som Älmhultsborna får sitt drickvatten från.

Men Älmhults kommun valde att överklaga beslutet till Miljööverdomstolen. Nu meddelar Miljööverdomstolen att ärendet inte kommer att få något prövningstillstånd. I sitt beslut skriver man att "Miljödomstolens avgörande står därför fast".

- Jag ser inte att vi kommer längre. Det som kan hända är att Stenas saltslagg kommer under gränsvärdet då är det inga bekymmer, men det vi inget om. Att stänga (tippen) är en möjlig lösning, säger Bengt Bengtsson, renhållningschef vid Älmhults kommun.

Stena Aluminium kör nu sitt avfall till Tyskland och det kostar mer än vad det hade kostat företaget att lägga avfallet på Äskya. Älmhults kommun å sin sida går miste om fyra miljoner i intäkter om året.

- Det är mycket pengar för oss, säger Bengt Bengtsson.

Daniel Samuelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.