Stena växer till 75 meter på höjden

75 meter. Det är den nya höjden för Stena. Under måndagens möte gav miljö- och byggnämnden företaget grönt ljus för en ny skorsten.
Älmhult • Publicerad 18 oktober 2011
Den vita skorstenen blir 75 meter hög. Även en cistern på 15 meter byggs intill
Den vita skorstenen blir 75 meter hög. Även en cistern på 15 meter byggs intillFoto: 

Stena Aluminium måste bygga nytt för att klara miljömålen. Planerna har varit på gång under en längre tid, och vissa delar har överklagats till högre instans där de ännu inte tagits upp.

Men en ny skorsten blir det i alla fall. Miljö- och byggnämnden hade inga invändningar mot de inlämnade bygglovsplaner och gav bygget grönt ljus.

Nu tänker företaget påbörja konstruktionen av den 75 meter höga skorstenen omedelbart säger VD Staffan Persson.

– Vi håller redan på. Vi har handlat in utrustning. Det är bråttom för oss. Både för att det börjar bli vinter, och för att marknaden väntar på material. Men även för miljön och så att luktolägenheterna försvinner, förklarar han.

De två befintliga skorstenarna ska nu rivas och ersättas med en högre. I den nya kommer även ett nytt filter som ska minska utsläppen installeras.

– Utsläppen blir radikalt mindre med nya filtret. Miljöpåverkan blir lägre vid 90 000 med det nya, än för 50 000 ton med det befintliga filtret, förklarar Staffan Persson.

Thomas Holmgren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.