Stena vill utöka trots avsfallsbeslut

Stena Aluminium fortsätter att sikta mot en utökad produktion i Älmhult trots att företaget måste sända sitt avfall till norra Tyskland, något som står klart efter Miljööverdomstolens beslut.
Älmhult • Publicerad 23 juni 2010

Det var på tisdagen som Smålandsposten berättade om Miljööverdomstolens beslut som innebär att kommunens avfallsanläggning i Äskya inte får ta emot avfall från Stena Aluminium, i alla fall inte i den mängd som kommunen vill. Detta betyder att kommunen årligen kommer att gå miste om fyra miljoner i intäkter.

Beslutet ger också ekonomiska konsekvenser för Stena Aluminium som kommer fortsätta att transportera sitt saltslagg till norra Tyskland, en lösning som företag såg som tillfällig från början. Men Miljööverdomstolens beslut påverkar inte företagets vilja att utöka sin produktion i Älmhult.

- Det är ingen förändring från nuläget. Vi får fortsätta att köra vårt saltslagg för upparbetning i Tyskland. Det påverkar miljön, våra kostnader och vår konkurrensförmåga negativt. Vi klarar av att göra det, men det är ingen bra lösning, säger Staffan Persson, vd Stena Aluminium.

Hela ärendet bottnar i att kommunen vill få tillstånd till att höja gränsvärdena för koppar, nickel, antimon, zink och fluorid med tre gånger på avfallsanläggningen. Det är nämligen en förutsättning för att kunna ta emot avfallet. Men nu är den dörren stängd.

När ärendet var uppe i miljödomstolen konstaterade domstolen att det inte är tillräckligt säkert att lägga avfallet på Äskya. I domen pekar domstolen på att skyddsvärdena i omgivningen är höga, i synnerhet i sjön Möckeln, som Älmhultsborna får sitt drickvatten från. Kommunen överklagade till Miljööverdomstolen som nu alltså inte ger något prövningstillstånd. "Miljödomstolens avgörande står därför fast" skriver Miljööverdomstolen.

- Jag ser inte att vi kommer längre, sa Bengt Bengtsson, kommunens renhållningschef, i tisdagens Smålandsposten.

Daniel Samuelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.