Stor ökning av misshandelsfall

Anmälningar om misshandel ökar kraftigt i Älmhults kommun. Jämfört med det första halvåret i fjor har misshandelsfallen inomhus mer än fördubblats.
Älmhult • Publicerad 28 juli 2010
Erling Svensson.
Erling Svensson.Foto: Kajsa Erlandsson

Totalt sett ligger Älmhults brottstatistik för årets första halvdel på samma nivå som förra året. Men en närmare titt visar att misshandelsfallen stigit med 60 procent. Och polisanmälningarna om misshandel inomhus ökar ännu mer – hela 118 procent.

– Fler anmälningar om familjevåld har rapporterats från såväl socialförvaltningen som skol- och barnomsorg. Eftersom att det sker inomhus är det oftast de som brukar uppmärksamma detta först, säger Erling Svensson vid Älmhultspolisen.

Enligt Erling Svensson är det svårt att förebygga våld inomhus. I stället fokuserar polisen på att utreda varje anmälan noggrant.

– Oftast kommer vi fram till att det inte föreligger något faktiskt brott för att gå vidare med anmälan. Men det är självklart inte bra att anmälningarna om misshandel ökar, säger han.

En mer positiv trend syns i statistiken om skadegörelse under årets första sex månader, den har sjunkit med knappt hälften sedan motsvarande period förra året.

– Detta blir jag lite förvånad över, jag upplever det nämligen fortfarande som problematiskt med skadegörelse, inte minst på flera skolor. Klöxhultsskolan var särskilt utsatt under våren. Men nu har vi nystat upp ett gäng som härjat i stan, det kan ha påverkat. Annars tror jag det finns många mörkertal också, säger Erling Svensson.

Att fritidshusen blivit mindre utsatta för inbrott än villor tror polisen bara är en tillfällighet.

– För villor är det oförändrade siffror, men inbrotten mot fritidshus har mer än halverats. Det beror nog på att tjuvarna bytt jaktmarker, Markaryd har till exempel blivit hårt drabbat under året, säger han.

Som Smålansposten tidigare berättat har narkotikabrotten fördubblats sedan förra året. Sedan 1996, när Brottsförebyggande rådet började med insamling av statistik på kommunnivå, har aldrig lika många fall av narkotikabrott rapporterats i Älmhult under en halvårsperiod.

John Sahlin
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.