Annons

Sverigedemokrat skräms över utvecklingen i Mellanöstern

Det är inte bara namnet Tranvik som kan ses i toppen av SD-listan. Det nya namnet är Lennart Strand och han börjar sin resa i politiken aningen kontroversiellt.
Älmhult • Publicerad 17 augusti 2018
Lennart Strand, Sverigedemokraterna
Lennart Strand, SverigedemokraternaFoto: Filip Nilsson

Efter en veckas uppehåll är Smålandspostens serie Ny i politiken tillbaka. Denna vecka är politikern Lennart Strand. Inför det kommande valet har han valt att representera Sverigedemokraterna.

Hur kommer det sig att det blev Sverigedemokraterna?

Annons

– Jag tycker att Jimmie (Åkesson) (SD) alltid har sagt kloka saker och jag har hållit med honom och hans åsikter en längre tid. Jag har funderat under en lång period på om jag borde engagera mig politiskt och när jag väl gjorde det så var Sverigedemokraterna ett naturligt val, säger Lennart Strand (SD).

Hade det varit Sverigedemokraterna för tio år sedan?

– Tidigare har jag stött Moderaterna. Men Sverigedemokraterna och Moderaterna har ganska lik politik så därför var det ett ganska lätt val att gå över till Sverigedemokraterna. Speciellt nu när Moderaterna har rört sig närmre Sverigedemokraterna. Jimmie Åkesson var en stor del i mitt beslut att gå över till Sverigedemokraterna, säger Lennart Strand.

Under veckan har Moderaterna i Älmhult presenterat sitt valprogram. Bland annat var ett tiggeriförbud ett av målen för Moderaterna. De ville däremot inte kommentera om de kan tänka sig ett samarbete med Sverigedemokraterna efter valet.

Vad tycker du om det Moderaterna säger?

– Jag håller med om att vi borde införa ett tiggeriförbud. Det är mer humant att hjälpa tiggarna på plats i deras hemländer istället. Men jag tycker det är lite fegt av dem att inte säga vad de vill göra. Jag tror de kan förlora röster på det, säger Lennart Strand.

Varför engagerade du dig inte tidigare i politiken?

– Jag har varit ganska upptagen med mitt arbete men nu så har jag börjat trappa ner lite och då så ville jag hålla mig sysselsatt så då passade detta utmärkt, säger Lennart Strand.

Vad skulle du säga är din hjärtefråga?

– Det är landsbygden och äldreomsorgen. Vi måste bygga mer i småbyarna runtomkring Älmhult. Jag tycker det är positivt att Älmhult växer men vi behöver få byarna att växa ännu mer. Istället för att bygga lägenheter i Älmhult så ska vi bygga enplansvillor runtom i kommunen. På så sätt kan de äldre bo kvar i hela kommunen och inte bara bo i Älmhult, säger Lennart Strand.

Annons

Inför valet är Lennart Strand (SD) trea på Sverigedemokraternas vallista till kommunfullmäktige. Något som betyder att han med stor sannolikhet kommer att ta en plats i fullmäktige efter valet.

Hur känns det att vara så högt upp på listan?

– Det känns bra men samtidigt blir jag lite nervös. Jag har aldrig varit med om detta förut. Men jag tar uppdraget väldigt seriöst och kommer att göra mitt bästa om jag får väljarnas förtroende, säger Lennart Strand.

– Sverigedemokraterna har haft några situationer där politiker har blivit uteslutna. För att förhindra att det sker igen har vi som ställer upp behövt blivit granskade så vi inte har sagt eller gjort något dumt. Men jag klarade mig så det är jag glad för och därför känner jag att jag kan representera partiet på ett bra sätt, berättar Lennart Strand.

Vad skrämmer dig mest?

– Jag tror nog att mitt svar blir utvecklingen i Mellanöstern. För där är det alltid giftigt. Araber är araber, så är det, säger Lennart Strand.

Hur menar du då?

– De är nog ett folk som vi ska se upp med tror jag. För de kan bli farligare än vad vi tror, säger Lennart Strand.

Varför är de farliga?

– De har en konstig människosyn. Om man tittar på deras egen befolkning och hur de förhåller sig till kvinnor och barn. Det är kanske fel att säga att det är bara är araber för egyptier och syrier har samma människosyn.

Annons

Vad menar du med araber är araber?

– Det har du säkert hört. Det har ju folk sagt i trettio år.

Men du tycker inte den kommentaren är rasistisk?

– Det har jag aldrig tänkt på för jag har hört det i trettio år.

Men bara för att du har hört det i en längre tid betyder det väl inte att det inte är rasistiskt?

– Nä men idag är ju allting rasistiskt. Man kan ju inte säga någonting utan att bli kallad rasist, så är det ju. Och det vet du med.

Sverigedemokraterna har en nolltolerans mot rasism. Hur kan du då säga att en hel befolkning är farliga?

– Det sa jag ju inte.

Vad menar du då när du säger: ”De är nog ett folk som vi ska se upp med tror jag. För de kan bli farligare än vad vi tror.”

– Ja det tror jag. Men det är inget jag vet.

Annons

Är det inte hets mot folkgrupp att säga att en hel folkgrupp är farliga?

– Jag menade ju inte det. Då kan jag lika bra säga att danskarna är farliga. Det kanske de är på ett visst sätt.

Men varför säger du då det?

– Nä men du måste stryka det (från artikeln). Jag tänkte mig inte för riktigt vad jag sade. Jag menade inte det.

Filip Nilsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons