Annons

Tillfällig lösning för bredband nu i sikte

Avtalet mellan Quadracom och Älmhults kommun förlängs troligen i 12 eller 24 månader för att 500 abonnenter inte ska stå utan uppkoppling vid halvårsskiftet. Men vid ett plötsligt haveri finns troligen inga reservdelar att tillgå.
Älmhult • Publicerad 1 oktober 2012

– Det här ger oss lite mer tid att hinna bygga ut fibernätet, säger kommunens bredbandssamordnare John-Arne Sandström som i slutet av förra veckan mötte representanter från företaget Quadracom.

Smålandsposten berättade nyligen att 500 abonnenter på landsbygden riskerar att förlora sin ADSL-uppkoppling eftersom Älmhults kommuns avtal med Quadracom går ut vid halvårsskiftet.

Annons

Quadracom har tidigare inte visat intresse för fortsatt drift av de kommunägda masterna. Tekniken anses föråldrad. Men efter senaste mötet ser det ut att bli en förlängning med antingen 12 eller 24 månader.

– De ska återkomma med ett avtalsförslag. Först då kan jag se vad det skulle komma att kosta. Min uppfattning är att de är intresserade av att ta ansvar. De passar sig för badwill, säger John-Arne Sandström.

Lösningen ger i så fall fiberföreningarna mer tid att hinna fram med sitt byanät innan masterna släcks för gott. Men om något skulle gå sönder i masterna under den förlängda avtalstiden kan det ändå bli bekymmer.

– Radiolänken går inte att laga. Utrustningen är tio år gammal och det finns inga reservdelar. Då får vi försöka lösa det med att dra fram fiber till masterna, säger John-Arne Sandström.

Johan Kristensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons