Troligast en tromb

Det var med största sannolikhet en tromb som förstörde en hektar skog strax utanför Göteryd i tisdags. Det säger Weine Josefsson, meteorolog på SMHI, efter att ha hört Lars Eliasson Tranviks berättelse.
Älmhult • Publicerad 16 augusti 2013

Smålandsposten berättade i gårdagens tidning att tromber ofta förväxlas med ett annat naturfenomen som kallas fallvindar. Där fallvindar har dragit fram ligger det en gata av knäckta träd åt samma håll. När det handlar om en tromb ligger istället knäckta träd, eller träd som har fallit, i en gata huller om buller.

Precis så här ser det ut i Lars Eliasson Tranviks skog efter att den förmodade tromben drog förbi i tisdags, som Smålandsposten rapporterade om i går.

– Detta låter mycket intressant, säger Weine Josefsson, meteorolog på SMHI, efter att ha hört Lars Eliasson Tranviks berättelse och sett en bild från platsen.

– Med tanke på hur träden ligger är det med största sannolikhet en tromb. Men utan bildbevis på själva tromben kan vi inte vara hundra procent säkra.

Men att det som drog igenom skogen var kraftfullt går det inte att tvivla på.

– På ett ställe har en hel trädrot dragits upp ur marken och flyttats flera meter, säger Lars Eliasson Tranvik.

John Nordh
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.