Annons

Tusen kronor dyrare att utlösa brandlarm

Snart kan det kosta en extra tusenlapp att utlösa brandlarmet i Älmhult. Räddningstjänsten vill höja sina avgifter rejält för att kompensera för höjda kostnader.
Älmhult • Publicerad 24 oktober 2012

– Vi reagerade faktiskt lite när de läste upp det. Det är ju rätt rejäla höjningar de föreslår, säger Ingemar Almkvist (S), vice ordförande i tekniska utskottet, som på tisdagen fick en första titt på förslagen till nya avgifter.

Höjningarna innebär tusentals kronor i extra kostnader för de företag som nyttjar räddningstjänstens brandtillsyn eller hanterar brandfarliga och explosiva varor.

Annons

Bakgrunden är att räddningstjänsten inte höjt sina avgifter sedan 2010. Nu försöker man hitta en nivå som motsvarar ett faktiskt självkostnadspris.

Det innebär också att den som av misstag utlöser ett automatiskt brandlarm åker på en extra tusenlapp i avgift – 5 000 kronor i stället för 4 000.

– Fast det är inget konstigt med att den som utlöser larmet får betala vad det faktiskt kostar, säger Ingemar Almkvist, som tillsammans med resten av utskottet godkände de höjda avgifterna ”under visst knot”.

Räddningschefen Staffan Hård menar att de höjda avgifterna beror på ökade kostnader för personal och lokaler.

– Det blir en ganska markant höjning, men nu ligger vi ungefär på snittet i länet. Vi är inte billigast och inte dyrast.

I fortsättningen kommer avgifterna att räknas upp varje år för att undvika framtida chockhöjningar. Jonatan Göth

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons