Annons

Två Kombohus blir fyra i projekt

Älmhultsbostäder fortsätter sin starka nybyggnad i Älmhult, de två planerade Kombohusen som ska byggas norr om vattentornet blir nu fyra. När spaden sätts i marken är dock inte klart.
Älmhult • Publicerad 26 september 2014
Så här ser Kombohuset ut, just det här är också ett så kallat Trygghetsboende som finns i Halmstad. Foto: SABO
Så här ser Kombohuset ut, just det här är också ett så kallat Trygghetsboende som finns i Halmstad. Foto: SABOFoto: 

Älmhultsbostäders styrelse gav i onsdags klartecken för ytterligare ett nybyggnadsprojekt när man sade ja till de så kallade Kombohusen norr om vattentornet och öster om Torngatan. Två var planerade sedan tidigare men nu fick vd Tore Vestergård uppdraget att ta fram kalkyler för fyra och totalt upp till 58 nya lägenheter.

– Det ger oss handlingsfrihet att om politiken vill göra ett eller två av dem till så kallade trygghetsboende också, säger Tore Vestergård.

Annons

Det byggbara utrymmet finns på tomten men hans bekymmer blir var han ska placera de baracker med 20 lägenheter som står på platsen i?dag. Alla har hyresgäster och många är veckopendlare med arbete på Ikea enligt Tore Vestergård.

– Antingen är det möjligt att hitta en ny plats till barackerna och då får hyresgästerna erbjudande om att följa med. Eller så går det inte och då får innehavarna ett erbjudande om lägenheter i Kombohusen.

Med styrelsebeslutet i ryggen vinner alltså Älmhults kommun tid och kan fundera på om man vill ha trygghetsboende på platsen.

Kombohusen finns i ett utförande med 12–16 lägenheter per hus där varje våningsplan då byggs med gemensamhetslokaler, allt efter regelkraven för ett trygghetsboende och som det kan utgå ett särskilt statsbidrag för. Ett slutgiltigt besked måste i så fall komma före årsskiftet från kommunstyrelsen.

Inom någon vecka är lägenheterna i kvarteret Olivia klara för inflyttning. Med de nybyggda husen på Oxtorget har Älmhultsbostäder öppnat 48 nya lägenheter i år. Tore Vestergård menar att det finns en efterfrågan för ytterligare 58.

– Efter att de här byggena är klara 2015 tror jag personligen att Älmhultsbostäder behöver en andningspaus innan vi sätter i?gång med att bygga på vårt eget kontor och på tomten där Ingvars Kiosk ligger.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons