Unga i Älmhult mår bra – förutom tjejer på högstadiet
Vart tredje år genomförs enkäten bland barn i årskurs fem, åtta och två på gymnasiet med syftet att kartlägga ungdomars hälsa.
År 2012 lät man 6?200 skolelever i länet svara på frågor om sin hälsa och levnadsvanor och de nu sammanställda siffrorna visar att Älmhults ungdomar överlag mår bra. Runt 90 procent uppger att de har en god eller mycket god hälsa och att de trivs med livet. Det är något fler jämfört med jämnåriga i övriga Kronoberg.
Men bland flickorna som 2012 gick i åttonde klass är resultaten inte lika positiva. Mer än hälften uppger att de varje vecka känner huvudvärk, oro, sömnbesvär och stress. Det är på flera punkter långt fler än i resten av länet. Dessutom har var fjärde svarat nej på frågan om de trivs med livet.
Ann-Christina Karlberg, samordnare för verksamheten Våra barn i Älmhult, har fått i uppdrag att följa upp resultaten från enkäterna. Hon tycker resultaten är blandade.
– Först reagerar man kanske på de röda siffrorna som sticker ut jämfört med länet och det gäller ju stress bland pojkar årskurs fem och flickor i årskurs åtta. Det måste vi titta närmare på. Men det är många positiva resultat också som vi inte får glömma, säger hon och nämner som exempel att allt färre unga på gymnasiet väljer att dricka alkohol.
Vad gäller pojkarna i årskurs fem så uppgav cirka 25 procent att de varje vecka känner en oro eller nervositet, framför allt över klimatförändringar, visar sammanställningen.
Ann-Christina Karlberg har tidigare gått igenom statistiken med personal från förvaltningarna kultur- och fritid, social, och utbildning. Nu väntar ytterligare arbete med sammanställningen för att ta reda på vad resultaten kan bero på, om det handlar om tendenser i samhället eller lokala avvikelser för en särskild årskull.
Vad gäller situationen för flickorna i årskurs åtta vill Ann-Christina Karlberg ännu inte spekulera i vad de negativa resultaten kan bero på.
– Det som i stort kan skapa dåligt mående är både en yttre och en inre press. Till exempel kring skolprestationer men också över saker som sker på internet. Det kan handla om att du ska se ut på ett visst sätt och annat man ska leva upp till. För höga krav på sig själv som man sedan inte mäktar av, säger hon.
Sammanställningen har nu gjorts i ett tiotal år. Vad kan man dra för slutsatser om hur unga mår?
– Man kan ju konstatera att de flesta är pigga och glada och mår bra. Det är det som är det viktigaste. Sedan får man titta mer på individnivå och se vad man kan göra för de som upplever stress och inte mår så bra.
Siffror i urvalUnga i Älmhult mår överlag bra. 100 procent av pojkarna i årskurs fem upplever en god hälsa. För tjejer i årskurs åtta är siffran 80 procent.69 procent av flickorna i åttonde klass känner oro eller nervositet varje vecka. Motsvarande siffra för länet är 50 procent.Mest frukt och grönt äter barn i årskurs fem. Strax bakom kommer flickor i tvåan på gymnasiet.Att snusa är vanligare i Älmhult. I tvåan på gymnasiet tar var tredje kille fram dosan regelbundet.45 procent av gymnasiekillarna i Älmhult har någon gång skolkat. Bland flickorna är det 25 procent.Totalt delades enkäten ut till 6 200 skolelever i Kronoberg. Svarsfrekvensen var omkring 80 procent.
Källa: Landstinget Kronoberg, siffrorna är framtagna 2012.