Annons

Uteblivna elevjournaler anmäls av skolhälsan

Skolhälsovården i Älmhult anmäler sina kollegor i Osby till Socialstyrelsen. Förklaringen är att Osby inte skickar över journaler tillräckligt skyndsamt, anser Älmhult.
Älmhult • Publicerad 31 mars 2011

När elever i Osby börjar på Haganässkolan i Älmhult ska elevernas journaler från skolhälsan skickas över till Älmhult. Men Lee von Ahn, verksamhetschef för skolhälsovården i Älmhults kommun anser inte att det fungerar tillräckligt bra.

Det tar i många fall mer än fyra till fem månader innan en journal kommer, skriver Lee von Ahn i sin anmälan till Socialstyrelsen.

Annons

I anmälan framgår det också att det händer att det inte kommer några journaler alls ”trots löfte om snar överskickning”. Och nu är gränsen snart nådd anser Lee von Ahn: ”Problemet ökar i omfattning och vårt tålamod tryter”.

För utan journalerna från Osbys skolor vet inte skolhälsovården i Älmhult vilka eventuella problem de nya eleverna har eller har haft. Och skolhälsovården i Älmhult har inte heller någon möjlighet att möta de behov som kanske finns.

Vid Osby kommun har Ann-Marie Åkesson, enhetschef för elevhälsan, fått ansvar att svara Socialstyrelsen, något som ska göras under våren. Hon medger att det har varit problem tidigare, men då var det hösten 2009.

-Då hade vi inga bra rutiner. Men vi har skärpt till våra rutiner i grundskolan. Vi har en uppfattning om att det fungerar bra. Gäller det grundskolan måste vi veta mer exakt vad som ligger till grund. Vi måste ta reda på var problemet ligger. Om det ligger från grundskolan till gymnasiet i Älmhult eller från gymnasierna i Osby till gymnasiet i Älmhult. Vi får inte riktigt grepp utifrån anmälan, säger Ann-Marie Åkesson, som betonar att hon jobbar med elevhälsan i grundskolan.

Daniel Samuelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons