Annons

Utestängd men inte utan makt

De är portade från allt politiskt samarbete i Älmhult. – Vi behöver nog några mandat till för att de de ska lyssna på oss, säger Börje Tranvik, (SD), när han summerar mandatperioden.
Trollebo
Publicerad 6 augusti 2018 • Uppdaterad 9 augusti 2018

Asfaltera Älmhults rondeller och hejda befolkningsökningen en smula. Slopa stadsodlingsbidrag och annat ”onödigt” till förmån för skola och omsorg. Om Sverigedemokraterna får bestämma blir det ingen rondellkonst och ett Älmhult som växer långsammare och på landsbygden. Och ensamkommande flyktingar som fyllt 18 får klara sig själva.

– Alla som är vuxna och som flyttar hemifrån får ta eget ansvar och ska rätta sig efter migrationsverkets regler.

Annons

Och så tycker Tranvik att befolkningsökningen inte har något värde i sig.

– Blir samhället så mycket bättre om det ska växa hela tiden? Och det blir mycket billigare att styra nybyggen mot landsbygden istället, menar Börje Tranvik.

Börje Tranvik ser tillbaka på en mandatperiod som vågmästare i Älmhults kommun. En mandatperiod då hans parti varit med om att sänka den rödgröna sidans budget mer än en gång. Och stoppat en skattehöjning.

Börje Tranvik tror att partiet kommer att få fler mandat i kommunfullmäktige efter valet.Foto: Kajsa Erlandsson

Men det har också varit en period när Sverigedemokraterna portats från politiskt samarbete. Börje Tranvik är missnöjd med att Sverigedemokraterna inte haft någon plats i kommunstyrelsens arbetsutskott.

– Vi har blivit överkörda där och får på så sätt inte det naturliga inspelet som de andra partierna får. I arbetsutskottet är det mycket föreläsningar och annan information som vi missar.

– De andra partierna är ibland onormalt eniga. De pratar ihop sig över gränserna. I kommunstyrelsen när det ska röstas brukar jag lägga ner rösten.

Varför brukar ni lägga ner rösten? (Börje Tranvik är suppleant, medan hans hustru Gull-Britt Tranvik är ordinarie ledamot).

– Det finns ju ingen anledning att lyfta fram hur vi står innan kommunfullmäktige, när nu ingen vill samarbeta med oss. Det visar lite att vi finns, menar Börje Tranvik.

Vad tror du det beror det på att de andra partierna inte vill samarbeta med er?

– Det är ju det här rasistkortet de kommer dragandes med.

Annons

Ser du invandringen som något problem i Älmhult?

– Njae. Det är nog mer en storstadsfråga. Men det är klart att det blir ökade kostnader för hemspråksundervisning.

Börje Tranvik medger att partiet inte fått igenom så många egna frågor i kommunpolitiken i Älmhult. Men han menar att de inte har varit passiva utan har sagt nej i ett antal frågor och har kommit med några egna förslag. Som motionen om sommarskola där (SD) föreslår att stängda landsbygdsskolor kan börja användas för elever som behöver läsa upp sina betyg. Som ett test att åter öppna skolorna igen.

(SD) var också tveksamma till att kommunstyrelsen skulle ge drygt 300 000 i bidrag för utbyggnad av Handelsboden i Häradsbäck. Alla tre sverigedemokraterna i fullmäktige bor i Häradsbäck.

Hur tänkte ni där?

– Är det lämpligt att bygga ut där? Affären ligger väldigt nära väg 120. Skolan skulle kunna vara en bättre lokal, menar Börje Tranvik.

Att satsa på konst i rondeller när det saknas pengar i budgeten är inte heller försvarbart, menar (SD).

– En rondell ska väl inte behöva vara en upplevelse. Jag tycker att alla rondeller ska asfalteras så att man kan köra rakt fram när det inte är mycket trafik, tycker Börje Tranvik som menar att det är bättre att satsa på till exempel ett trygghetsboende.

En annan onödig satsning, enligt Tranvik, är införandet av stadsodlingsbidrag i Älmhult. (SD) röstade emot förslaget som innebär att 100 000 kronor avsätts till odlingsbidrag och där enskilda kan få max 10 000 kronor.

– Detta är väldigt löjligt. Att folk ska få pengar för att ordna ett grönsaksland.

Annons

Ett nej från (SD) blev det också i ärendet där Älmhults kommun ska medverka inom kommunalt partnerskap med Sydafrika.

– Det är inte realistiskt att skicka kommunchefen så långt i dessa tider, menar Tranvik som reserverade sig med tanke på miljön.

Kajsa ErlandssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons