Annons

Vargen misstänks ha rivit ytterligare två får

Inte heller under söndagen sköts någon varg. Däremot revs ytterligare två får under lördagskvällen öster om Strömsnäsbruk.
Älmhult • Publicerad 13 september 2014

Den varg som det beviljats skyddsjakt på klarade sig undan jägarnas kulor även under söndagen.

Värre gick det för två får öster om Strömsnäsbruk som under lördagskvällen tros ha fallit offer för vargen. Under söndagsförmiddagen ska vargen även ha observerats i dessa trakter, berättar jaktledaren i Kronoberg Rune Håkansson.

Annons

– Men det är inget som dokumenterats, säger han.

Ett tiotal skyddsjägare har rört sig i markerna.

I fredags rev en varg två får i trakterna kring Markaryd. Under lördagen inleddes den skyddsjakt som Länsstyrelsen i Kronoberg beslutade om i måndags. I Skåne är jakten inledd sedan tidigare. Den senaste månaden har ett antal vargattacker på får inträffat och det anses troligt att samma individ ligger bakom.

Eftersom denna varg inte har någon sändare är organiserad jakt inte möjlig. Den rör sig över för stora områden. Rune Håkanssons plan är istället att få så många som möjligt godkända som skyddsjägare inför älgjakten, och att någon av dessa av en slump ska få syn på vargen då.

– Ju fler som blir godkända desto bättre. Då ökar sannolikheten för att vargen blir skjuten.

Det område i Kronoberg som skyddsjakt beviljats inom begränsas av länsväg 120 i norr, E4:an i väster, Skånes länsgräns i söder och riksväg 23 i öster, enligt Rune Håkansson. Men jakten är även tillåten på ett stort område i Skåne län.

Johan Kristensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons