”Vätskan ska bort från skolan”

Fel vätska hälldes i reningsanläggningen och dödlig klorgas utvecklades. Vätskan har tidigare använts för att chock-klorera men tas nu bort från simhallen helt och hållet.
– Detta ska inte kunna hända igen, säger räddningschef Staffan Hård.
Älmhult • Publicerad 23 augusti 2012

Orsaken till gårdagens olycka på Haganässkolan berodde på den mänskliga faktorn. I utrymmet där den nyligen installerade reningsläggningen står fanns behållare med natriumhypoklorit. Denna har tidigare använts för att chock-klorera badet vid plötsligt behov, berättar räddningschefen Staffan Hård.

I den nya reningsanläggningen finns redan en automatisk funktion för chock-klorering. Behållaren med natriumhypoklorit tillhörde alltså den gamla anläggningen, men fanns trots det kvar i simhallen.

Det som hände var att natriumhypoklorit av misstag hälldes i fel tank, så att den blandades med saltsyra. En kemisk reaktion uppstod och giftig klorgas bildades. Ett automatiskt fläkt- och larmsystem drog igång och det cirka 100-talet eleverna som var kvar på skolan evakuerades. Ingen person uppges ha skadats.

För att undvika en liknande olycka i framtiden kommer behållare med natriumhypoklorit att helt tas bort från simhallen.

– Det automatiska systemet för chock-klorering i den nya anläggningen har upplevts lite för långsamt. Men nu får de klara sig med det, säger Staffan Hård.

– Personalen har jobbat med detta i många år och var inga nybörjare. Men så kom olyckan nu. Det var den mänskliga faktorn, fortsätter han.

Eftersom skolan evakuerades blev en hel del av elevernas värdesaker kvarlämnade över natten. För att inte riskera att något stals gick vaktbolag extra ronder. Inget försvann heller, försäkrar gymnasiechefen Britt-Louise Ek-Gustafsson.

– I dag (läs i går) har det varit precis som vanligt, säger hon.

Hon lovordar räddningstjänstens insats och säger att de nu kommer att utreda vad som hände.

– Vi kommer att följa boken. Det var en allvarlig händelse, men allt fungerade som det skulle. Gardera oss helt kan vi aldrig göra, vi är människor också.

Johan Kristensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.