Annons

Vidar Lundbäck: Attendo ska inte ta över Almgården

Socialnämndens ordförande Vidar Lundbäck (C) avslöjade igår att han inte vill se någon privatisering av Almgården. Någon förändring av boende för dementa tänker han däremot inte jobba för. Det var några av svaren under gårdagens debatt.
Älmhult • Publicerad 7 februari 2012
Publiken fick frågan om de ville att demensvården skulle ändras tillbaka till det gamla systemet, där sjuka och icke-sjuka bodde åtskilda. Så gott som alla ville ändra tillbaka. Foto: Johan Kristensson
Publiken fick frågan om de ville att demensvården skulle ändras tillbaka till det gamla systemet, där sjuka och icke-sjuka bodde åtskilda. Så gott som alla ville ändra tillbaka. Foto: Johan KristenssonFoto: 
Foto: 

Merparten av den två och en halv timme långa debatten i Folkets hus i Älmhult kom att handla om demensvården. Men det var det frågan kring privatiseringar eller inte som fick det intressantaste svaret. Socialnämndens ordförande Vidar Lundbäck (C) var i november försiktigt positiv till Attendos utmaning att driva boendet Almgården. Igår gav han klara besked om vad han tyckte – som innebar en vändning.

– Jag kommer att lägga förslaget i nämnden, och jag tror jag är överens med mina nämndskollegor i detta, att vi inte rekommenderar att Attendo får ta över driften. Det blir inte aktuellt inom den närmsta tiden.

Annons

I frågan om speciellt avsedda demensboenden, en fråga som publiken i det närmaste enhälligt förespråkade, var han dock obeveklig.

– Jag står fast vid att det är bättre att ha blandade boenden. Jag vill inte återgå till en flyttkarusell där brukarna flyttas runt. Det finns nackdelar med blandat boende men fördelarna överväger. 39 procent av brukarna i Älmhults kommun har diagnosticerad demens. Det säger sig självt att de 16 platser som tidigare fanns på Elmiersgården inte räcker till alla.

Kommunens demenssjuksköterska Agenta Tjällskog fick sedan ta över ordet. Hon förklarade hur demensteamet som inrättades efter att det särskilda demensboendet avskaffades har som mål att avveckla sig självt.

– I takt med att vi utbildar den ordinarie personalen blir behovet av ett demensteam allt mindre.

Detta tyckte socialnämndens andre vice ordförande Lars Ingvert (S) var lustigt och undrade dessutom varför teamet inte användes mer än till 80-90 procent av budgeterat. Någon egen lösning hade han dock inte.

– Vi har motionerat om att införa demensboende på Nicklagården. Men vi röstar nog ner det förslaget och återkommer efter våra budgetförhandlingar om hur ett förslag ska se ut och hur det ska finansieras, sa han.

Avslutningsvis ställde han också Vidar Lundbäck mot väggen:

– Kommer du verka för att de tio miljoner som ska tillföras skolan inte kommer tas från vår nämnd?

Lundbäck tittade länge och väl på partikollegan tillika kommunstyrelsens ordförande Elizabeth Peltola (C) och gav sedan svaret:

– Ja, jag ska verka för det.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons