Annons

Vindkraftplanen ska ses över

I samband med att översiktsplanen nu görs om kommer även vindkraftplanen att ses över.
– Det hade känts märkligt att inte göra det, säger kommunens samhällsplanerare Paul Robertsson.
Älmhult • Publicerad 12 juni 2014

Vindkraftplanen klubbades av fullmäktige i mars 2011. Sju områden pekas ut som lämpliga för vindkraftutbyggnad, tretton som mindre lämpliga och sex som olämpliga.

Inte minst i Bölsnäs har föreningen Stenbrohults norra landsbygd kämpat hårt för att motverka Solid vinds planer på utbyggnad och krävt en revidering av vindkraftplanen.

Annons

Nu får föreningen gehör för sitt önskemål.

– Vindkraftplanen är ett tematiskt tillägg till översiktsplanen som vi just nu gör om. Därför hade det känts märkligt att inte se över även vindkraftplanen, säger Paul Robertsson, samhällsplanerare på Älmhults kommun som även menar att såväl tjänstemän som politiker i kommunstyrelsens arbetsutskott är överens.

Han pekar på främst två skäl till att se över planen. Dels har det skett förändringar i lagstiftningen sedan 2011 och dels har tekniken utvecklats vilket kan betyda större kraftverk.

Är det troligast att områden plockas bort eller kommer till efter revideringen?

– Det vore fel av mig att göra sådana uttalanden nu. Men rent generellt kan man säga att ju större vindkraftverk som byggs desto större skydds­avstånd. Vissa mindre områden kan därför försvinna helt. Det är ren logik. Å andra sidan är verken idag mer effektiva. Så det är inte säkert att den totala mängden producerad energi därmed blir mindre, säger han.

Behöver de företag som har planer på att etablera sig vara oroliga?

– Som jag bedömer det är inget på gång alldeles nu. Det är i alla fall ingen­ som har tillstånd men ännu inte byggt, säger han.

Johan Kristensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons