16-åring dömd för sexuellt övergrepp

Skadestånd och ungdomstjänst för sexuellt övergrepp mot barn blev domen för en 16-åring från Alvesta.
Alvesta • Publicerad 18 december 2012

Händelsen inträffade i januari i år. De båda ungdomarna, 16 och 14 år, hade haft kontakt med varandra på Facebook och även pratat med varandra via Skype. Den aktuella kvällen hade de bestämt sig för att träffas för att titta på film. Under kvällen fick flickan huvudvärk och gick till ett annat rum för att vila. 16-åringen ska då ha följt efter och ett samlag, i lagens mening, ska ha ägt rum.

Enligt åtalet ska 16-åringen ha varit väl medveten om att flickan var två år yngre än han men att den sexuella handlingen skedde frivilligt från bådas sida. Den 14-åriga flickan berättar däremot att hon kände sig rädd och inte vågade säga ifrån.

16-åringen har erkänt gärningen men anser att han ska frikännas med hänvisning till ansvarsfrihetsregeln i brottsbalkens sjätte kapitel. Tingsrätten ansåg däremot att den relation som fanns mellan de båda ungdomarna var för flyktig för att regeln skulle gälla.

Ynglingen är tidigare ostraffad och med hänsyn till hans ålder och övriga omständigheter valde rätten att döma till ungdomstjänst i 50 timmar. Åklagaren ville ha ett skadestånd på 25 000 kronor för kränkning till flickan. En summa som av försvaret ansågs vara för högt och i tingsrättens dom blev skadestånd på 10 000 kronor.

Lillian Andersson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.