36-årig man hällde tändvätska på sambon

En 36-årig man hällde tändvätska på sin sambo och hotade att tända på. Tingsrätten dömer mannen till tio månaders fängelse för misshandel och olaga hot.
Alvesta • Publicerad 14 augusti 2013

Den 36-årige mannen och hans sambo hade fest i bostaden, i Alvesta kommun. Sällskapet åt och drack en del alkohol och 36-åringen tog även fram starksprit.

Kvinnan säger i sitt vittnesmål att det gjorde henne orolig eftersom hon visste att han hade svårt att hantera starksprit.

Mannen blev ovän med en av gästerna vilken bestämde sig för att gå hem. Mannens upprördhet hängde kvar resten av kvällen och när han och sambon blev ensamma gav han sig på henne. Han tog struptag och dunkade hennes huvud i väggen.

Misshandeln fortsatte genom att han drog sönder kvinnans kläder, slog hennes huvud i skåpsluckor, sparkade på henne och även bet henne på flera ställen. 36-åringen hällde också tändvätska på kvinnan och hotade med att tända på. Kvinnan lyckades fly och tog sig hem till en nära anhörig.

Mannen har otydliga minnen av kvällen men minns att det blivit bråk och att han sparkat på kvinnan. Han har också minnen av att han skvätt med tändvätskan men minns inte vad han tänkte på. 36-åringen bekräftar för tingsrätten att han har problem med alkohol och att han tidigare blivit våldsam när han druckit för mycket.

Tingsrätten har tagit del av andra vittnesmål samt rättsintyg. Rätten anser att det är uppenbart att 36-åringen varit fullt medveten om sitt handlade och att han handlat medvetet. Att han varit omdömeslös på grund av att han var alkoholpåverkad medför inte, enligt rätten, att han saknat uppsåt.

Hotet med tändvätskan anser tingsrätten ska bedömas som grovt brott.

36-åringen finns sedan tidigare i belastningsregistret och har tidigare dömts till fängelse för bland annat misshandel. Tingsrätten dömer därmed den 36-årige mannen för misshandel, olaga hot, ofredande och narkotika­brott till tio månaders fängelse.

Mannen har suttit häktad sedan händelsen och rätten beslutar att han ska vara kvar i häktet till dess domen träder i kraft.

Lillian Andersson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.