A-a vill omfördela budget i nytt system

Gör en omfördelning av medlen i 2011 års budget genom att öka BUN:s budget med 13 miljoner och NALs budget med 2,4 miljoner. Samtidigt ska gemensam finansiering minskas med 15,4 miljoner.
Alvesta • Publicerad 28 oktober 2011

Förslagen kommer från Alvestaalternativet, A-a, som lämnade in förslaget vid kommunstyrelsens sammanträde redan den 11 oktober.

”Samtidigt som nämnderna i några fall brottas med betydande underskott får andra nämnder och styrelser medel över. I detta läge går det naturligtvis inte att fortsätta med den så kallade över- och underskottshanteringen där redan hårt ansatta nämnder får ytterligare kvarnhalsar med sig genom krav på återbetalning av underskotten de närmaste åren medan andra får behålla sina överskott”, skriver Lars-Olof Franzén i ett meddelande.

”Tydligt är att den nuvarande kommunala ledningen inte besitter den kraft och kunskap som behövs för att ta fram de ekonomiska riktlinjerna mot en hållbar budgetprocess”.

Partiet föreslår även att systemet med över- och underskottshantering avvecklas redan för 2011, samtidigt som 6,3 miljoner av 2010 års överskott i BUN avräknas från det aviserade underskottet.

Därtill vill Alvestaalternativet att ett ekonomiskt utskott på tre personer inrättas under kommunstyrelsen. Uppdraget ska vara att analysera medelstilldelningen för de olika nämnderna för 2010 efter de beslutande målen samt de förslag som Svensk kommunrating framför för Alvesta kommun.

Marie Magnusson

Marie Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.