Annons

Alvedoor görs om på tre månader

Svårigheter att betala skulder har fått Alvedoor att ansöka om företagsrekonstruktion. En rekonstruktör har nu tre månader på sig att rädda verksamheten.
Alvesta • Publicerad 31 mars 2011

Nyligen lämnade vd och huvudägare Jan Zetterberg in ansökningar om företagsrekonstruktion vid Växjö tingsrätt för Alvedoor International AB och Alvedoor AB. Bolagen har under en tid haft betalningssvårigheter, och kan inte längre betala förfallna skulder.

Nu ska en rekonstruktör undersöka hur verksamheten kan fortsätta och om det går att göra en ekonomisk uppgörelse med fordringsägarna.

Annons

- Bolagen är inte på väg att gå under, utan det här kommer vi att fixa. Det är en lite besvärlig sits men vi har en beläggning i grunden, säger en optimistisk Zetterberg.

Bolagen, som tillverkar och säljer brandklassade dörrar till den marina sektorn, har haft det tufft de senaste åren i finanskrisens spår. Volymnedgången i branschen har varit 75 procent.

-Vi har också haft ett intäktsbortfall genom förändrad växelkurs mellan euro och dollar jämfört med den svenska kronan och handlat med kunder med längre betalningstider än innan. Därför har vi haft problem med kassaflödet, och beviljades inte mer lån av banken. Men nu är vi självfinansierade igen och visar positiva siffror, säger Jan Zetterberg.

I dagsläget arbetar cirka 40 personer på Alvedoor AB i Alvesta. Börje Andersson på Ackordscentralen Göteborg AB har utsetts till rekonstruktör.

– Bolagen har ett tydligt existensberättigande, och med tanke på orderläget ser det mycket, mycket bra ut. Nu gäller det att få in nytt ägarkapital.

Något som är på gång enligt Jan Zetterberg:

- Vi förhandlar med två kapitalstarka företag, och med tanke på att den globala orderingången är på väg uppåt igen och att våra kunder och leverantörer tror på oss känns det positivt.

Emma Ståhl
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons