Alvestaeleverna föredrar enkel mat

Det enkla är det goda, anser de elever Smålandsposten pratat skolmat med.
- Det behöver inte vara mango i allt. Vi tycker om makaroner och köttbullar, säger Alva Bergström, niondeklassare på Grönkullaskolan.
Alvesta • Publicerad 5 oktober 2011
Lina Elmgren, Alva Bergström, Ebba Lydigh och Demi Campana på Grönkullaskolan tycker inte att man ska krångla till matsedeln.
Lina Elmgren, Alva Bergström, Ebba Lydigh och Demi Campana på Grönkullaskolan tycker inte att man ska krångla till matsedeln.Foto: 
Daniella Z Markusson och Lovisa Fellinger i 9a på Vislandaskolan tycker att maten har blivit sämre.
Daniella Z Markusson och Lovisa Fellinger i 9a på Vislandaskolan tycker att maten har blivit sämre.Foto: Marie Magnusson

– De har döpt maträtterna till fina namn på matlistan, sedan när man kommer hit blir man så besviken. Man tror ju att det ska vara gott. I början av terminen fick vi bakad potatis, men nu har det blivit sämre, säger Daniella Z Markusson i 9a på Vislandaskolan.

Hon går till matsalen dagligen, men äter inte mycket. Den här dagen serveras kalops.

- Ibland tar man bara knäckebröd, säger klasskamraten Lovisa Fellinger.

- Jag äter inte mycket i skolan. Jag är ofta väldigt hungrig när jag kommer hem. De borde anstränga sig mer, tycker Daniella Z Markusson.

Marita Rydström är klasslärare i nian på Vislandaskolan. Hon har fått en del reaktioner på maten i höst.

- Särskilt första veckan var det negativt. Jag vet att en del går till gatuköket numera. Eleverna vänder sig mot halvfabrikat och att det inte längre är så mycket närproducerat och ekologiskt, säger hon.

Alva Bergström, Lina Elmgren, Ebba Lydigh och Demi Campana går i nian på Grönkullaskolan. Alva och Lina sitter i elevrådet och Ebba och Demi i det nybildade matrådet.

– Vi hade möte i matrådet i måndags och då var Jens Reinecke med. Vi fick veta att maten är mer näringsriktig nu. Det låter ju bra, men det ser inte lika bra ut som det låter, säger Demi Campana.

De andra håller med.

- Varför måste man förvränga matsedeln? De behöver inte twista till det, menar Lina Elmgren, ordförande i elevrådet.

- Många vänder när de ser vad som står på matsedeln. Man vet inte vad det är och då går man istället. Det enkla är det goda. Det behöver inte vara mango i allt. Vi tycker det är gott med makaroner och köttbullar, säger Alva Bergström, vice ordförande i elevrådet.

Tjejerna vänder sig mot att salladsbordet blivit sämre, att potatisen kan vara hård och kall och att man bytt ut mellanmjölk mot lättmjölk.

- Jag har hört att man ska dricka röd mjölk när man växer. Då undrar man, säger Demi Campana.

Alla fyra äter dock i matsalen varje dag.

- Det händer ganska ofta att jag är hungrig, varannan dag ungefär. Jag tycker att kostchefen ska komma hit och presentera sig och även provsmaka. Det här med ny kostchef blev inte så bra som man trodde, säger Lina Elmgren.

– Det blir mycket knäckebröd ibland, säger Alva Bergström.

Marie Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.