Alvetstaföretag stäms för förhandlingsvägran

Fastighetsanställdas fackförbund kräver att ett företag i Alvesta ska betala 50 000 kronor i skadestånd efter att de inte ställt upp på ett möte angående samtal om kollektivavtal.
Alvesta • Publicerad 7 augusti 2012

Företaget i Alvesta bedriver sin verksamhet inom fackförbundets avtalsområde och har med medlemmar från förbundet som anställda. Enligt fackets stadgar ska förbundet ta tillvara på medlemmarnas intressen genom att ha ett kollektivavtal med företaget.

Eftersom Alvestaföretaget inte är medlem i någon arbetsgivarorganisation eller har något kollektivavtal kallades de till ett möte i juni med facket för att diskutera fram ett lämpligt kollektivavtal. Företaget dök inte upp på förhandlingarna och hörde inte heller av sig på annat sätt till förbundet. Facket anser därför att Alvestaföretaget gjort sig skyldig till förhandlingsvägran och stämmer företaget i Arbetsdomstolen och kräver 50 000 kronor i skadestånd.

– En sådan här tvist kan ta mellan åtta och tio månader, säger förbundsjuristen Henric Ask.

Carolina Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.