Annons

Anrikt hus ännu osålt

Lindås Östregård i Vislanda har inte fått ny ägare än. Trots att det har gått flera månader sedan fastigheten tillföll Allmänna arvsfonden har den inte gått ut till försäljning. Skälet är oklarheter kring ägandeförhållandena för kyrkstallarna på tomten.
Alvesta • Publicerad 17 december 2013
KyrkstallarnaKyrkstallarna vid Lindås Östregård ägs av Vislanda församling. Nu vill församlingen köpa marken kring stallarna av Allmänna arvsfonden.Foto: Margitta Lennartsson
KyrkstallarnaKyrkstallarna vid Lindås Östregård ägs av Vislanda församling. Nu vill församlingen köpa marken kring stallarna av Allmänna arvsfonden.Foto: Margitta LennartssonFoto: 

Smålandsposten har tidigare skrivit om Vislanda Östregård. 1800-talshuset och den omkring 40 hektar tillhörande marken tillföll i somras Allmänna arvsfonden, liksom två andra större fastigheter, då den bortgångne ägaren Erik Bengtsson saknade arvingar. Sex månader senare har fastigheten fortfarande inte lagts ut för försäljning.

– Det är en del kvar att lösa och frågor som vi måste få svar på, säger Gunnel Svanberg, handläggare på Kammarkollegiet som sköter ärendet åt Allmänna arvsfonden.

Annons

Det är de gamla kyrkstallarna som finns på tomten som gjort att handläggningen dragit ut på tiden. Enligt Gunnel Svanberg har det tidigare varit oklart vem som äger stallarna, vilket behövde redas ut innan fastigheten kan säljas.

– Det är först nu vi fått veta vem som äger dem. Vi måste veta förutsättningarna innan vi kan lägga ut fastigheten för försäljning, om ägarna har ingått något avtal eller om de ska rivas.

Ägare är Vislanda församling. Församlingen har arrenderat marken kring stallarna av Erik Bengtsson. Något skriftligt avtal fanns inte utan avtalet upprättades muntligen. Nu hoppas församlingen kunna köpa marken av Allmänna arvsfonden.

– Jag talade med Gunnel Svanberg för en liten stund sedan och vi hade en diskussion om att köpa till den marken, säger Kennert Nilsson, kyrkonämndens ordförande i Vislanda-Blädinge samfällighet.

Kennert Nilsson beskriver församlingens intresse för att ta över marken kring stallarna som stort, men betonar att man inte är intresserad av att köpa resten av marken som tillhör Östregård. Området som församlingen vill köpa är cirka en hektar. Kennert Nilsson ska kontakta Lantmäteriet för att undersöka om marken kring stallarna går att stycka av från resten av ägorna.

Vad planerar ni att göra med stallarna?

– I dagsläget ingenting. Det ena är återbyggd efter stormen Gudrun och är så nära originalet man kan komma. Vi fick bidrag från länsstyrelsen som stod för hälften av produktionskostnaden.

För närvarande används kyrkstallarna som förråd, men på längre sikt vill Kennert Nilsson att de ska kunna visas upp för allmänheten.

– De gamla hästspiltorna finns kvar och kan visa folk hur det såg ut förr. Vi vill skydda dem för framtiden, säger han.

När resten av Lindås Östregård kan läggas ut för försäljning kan Gunnel Svanberg på Kammarkollegiet inte svara på.

– Jag ska arbeta så fort jag bara kan, säger hon.

Markus Stymne
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons