Annons

Åter ljus i spåret

Elljusspåret vid Spånen som varit mörklagt sedan stormen Gudrun har tänts igen.
Alvesta • Publicerad 18 september 2014
125 personer. Här står 125 besökare redo att ge sig ut i Spånenspåret som tänts igen efter många mörklagda år. Foto: Hans Sjögren
125 personer. Här står 125 besökare redo att ge sig ut i Spånenspåret som tänts igen efter många mörklagda år. Foto: Hans SjögrenFoto: 
Spåret invigdes av Lars-Olof Franzén och Hans Sjögren.
Spåret invigdes av Lars-Olof Franzén och Hans Sjögren.Foto: Margitta Lennartsson

I tisdags kväll invigdes spåret av Lars-Olof Franzén (A-A) och 125 motionssugna Alvestabor.

Alvesta kommun och ideella krafter har fixat belysningen. Alvesta skid- och orienteringsklubb har hållit i det organisatoriska. Arbetet har gått över förväntan bra, menar ASOK:s ansvarige Hans Sjögren.

Annons

– Av klubbens medlemmar har 25 personer hjälpt till, vi har också fått hjälp av boende och AGIF. Det har varit väldigt många här och markägaren, Engaholms gods, har varit mycket välvillig, säger Hans Sjögren.

Spåret har fått miljövänliga ledlampor som är billiga i drift och ny ytbeläggning. Det är framkomligt för rullatorer och barnvagnar.

Lars-Olof Franzén som varit en av pådrivarna till belysningen berättade att det inte varit något lätt jobb att få ned kabeln i backen. Där det inte fanns sten så var det berg.

– Nu är det dags att tända upp och njuta av att det går att ta en löprunda eller en promenad i spåret också kvällstid, sade han.

Riktigt mörkt var det inte när de 125 som slutit upp gav sig ut i spåret. En del joggade, andra sprang eller gick en tipsrunda. Fina priser lottades ut.

Totalt har 83 lampor satts upp. Driftkostnaden är 1,60 kronor per timme. Spåret är 2,5 kilometer långt. Den som vill kan utöka den till en upplyst mil genom att fortsätta till Hanaslövsspåret och tillbaka igen.

– Vi kan också lägga ett långt och fint skidspår här. Vi hoppas alla respekterar det. Kan detta locka ut fler att motionera som kanske också blir medlemmar i ASOK är det jätte­bra, säger Hans Sjögren.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons