Återkallat beslut kostar 25 000 kronor

Det kostar Alvesta kommun 25 000 kronor att återkalla personaldelegationen för enhetschefen vid Allbo lärcenter. Beslutet som upphävts handlar om att man tog ifrån chefen rätten att bland annat anställa medarbetare.
Alvesta • Publicerad 24 augusti 2012

De 25 000 kronorna ska kommunen betala i skadestånd till Skolledar- förbundet. Nu var det dessutom ett rätt misslyckat beslut, som togs i april om den återkallade personaldelegationen.

Beslutet upphävdes, när nämnden för arbete och lärande hade möte i juni. Men det spelar ingen roll, ett fel hade ändå begåtts.

Skolledarförbundet reagerade på beslutet och krävde skadestånd. Kommunen var helt med på noterna i att man brustit i lydnaden av MBL, lagen om medbestämmanderätt vad det gäller information och förhandling.

– Vi accepterade att Skolledarförbundet ansåg att vi är skyldiga att betala ett skadestånd. Vi har begått ett fel. Det är beklagansvärt och självklart ska vi betala, säger tillförordnade förvaltningschefen Tomas Hedevik.

Beslutet om den återkallade personaldelegationen ingick som ett delbeslut. Övriga delbeslut i paragrafen 17 har också upphävts.

De besluten var bland annat att förvaltningschefen skulle ge förslag till minskad ledningsorganisation för att få budgeten i balans och även vidta andra rationa­- liseringsåtgärder inom Allbo lärcenter.

Man skulle också inleda diskussioner med Växjös gymnasienämnd för att åstadkomma ett gemensamt gymnasieförbund. Dessutom skulle man be kommunfullmäktige om ekonomisk kompensation för de ökade kostnaderna för försörjningsstödet.

Efter mötet den 19 juni, då beslutet upphävdes, har inte nämnden för arbete och lärande haft något mer sammanträde. Det första sammanträdet efter sommaruppehållet hålls den 19 september.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.