Annons

Avfall blir aska i stället för gas

Matavfall som skulle kunna köras till Växjö och bli biogas körs i stället till Ljungby för förbränning.
Alvesta • Publicerad 24 februari 2014
Mats Johnsson (M) tror att matavfallet från hushållen kommer att köras till Växjö för att bli biogas i framtiden.Foto: Foto

I Växjö finns en biogasanläggning med kapacitet att ta emot matavfallet och omvandla det till biogas.

Men Alvesta kommun är på efterkälken och har inte den utrustning som behövs för att leverera matavfall från hushållen separat.

Annons

En del av kommun­invånarna komposterar sitt matavfall. Det gör också några skolor. På äldreboendet Högåsen och Grimslövs folkhögskola mals matavfall och körs sedan till biogasanläggningen i Växjö.

Men det rör sig om förhållandevis små mängder. I längden är det inte hållbart att ha det så, menar kommunalråd Mats Johnsson (M).

– Det är inte hållbart att köra bort matavfall och elda upp det. Jag tror att i framtiden kommer vi att ta vara på det. Men det är en investering, säger han.

Några konkreta diskussioner med Växjö kommun om att leverera matavfallet dit har inte förts än. Men frågan har varit uppe enligt Mats Johnsson.

– Vi har så mycket bra samarbete med Växjö kommun. Jag tror att i ett första steg, när vi separerat matavfallet från övrigt hushållsavfall, kommer vi att köra matavfallet till Växjö.

Ett förslag till kommunal avfallsplan är ute på remissrunda och ska beslutas i kommunfullmäktige i år. Enligt planen ska andelen matavfall från hushåll, restauranger och storkök som återvinns till energi och växtnäring ha ökat till år 2020. Planen säger inte hur stor ökningen ska vara.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons