Annons

Beslut om nya förskoleplatser

Fler förskoleplatser behövs i Alvesta. Nu kan hela Aringsgården bli en stor förskola på åtta, nio avdelningar. Målet är att den ska vara klar hösten 2013.
– Vi har tagit beslut i nämnden. Jag ser inga svårigheter med det här, säger Thomas Johnsson (M), ordförande i nämnden för barn- och ungdom.
Alvesta • Publicerad 15 februari 2012
Lunnabackens förskola jämte Högåsen invigdes i juni förra året. Men fler förskoleplatser behövs.
Lunnabackens förskola jämte Högåsen invigdes i juni förra året. Men fler förskoleplatser behövs.Foto: 
överens Thomas Johnsson (M) och Kauko Antbacke (kKD) är överens om att Aringsgården bör byggas om till en stor förskola. Foto: Marie Magnusson
överens Thomas Johnsson (M) och Kauko Antbacke (kKD) är överens om att Aringsgården bör byggas om till en stor förskola. Foto: Marie MagnussonFoto: 

I förra veckan fattade nämnden för barn- och ungdom beslut om att bygga om Aringsgården till enbart förskola.

– Behovet av nya förskoleplatser är stort. Sedan tidigare finns beslut om att det bör skyndas på med byggnation av förskola i östra Alvesta. Aringsgårdens läge är bra, den ligger i bebyggelse där många villor kommer att byta ägare framöver, säger Thomas Johnsson.

Annons

Han vill ha bort lapptäcket av små förskoleavdelningar.

– Tanken är att få bort de små avdelningarna. Det är ineffektivt som det är i dag.

Thomas Johnsson tycker att ombyggnaden av gamla vårdcentralen till en stor förskola blev lyckad.

– Aringsgården har 2165 kvadratmeter och rymmer idag, förutom förskola, även flera andra verksamheter som Kompassen och Invandrarverkets vårdcentral. Kan den renoveras på ett vettigt sätt blir det en fin förskola.

Vart ska de andra verksamheterna ta vägen?

– Det finns säkert lokaler att flytta till. Det får Allbohus lösa, säger Thomas Johnsson.

Enligt Thomas Johnsson är lokalerna, tidigare ett äldreboende, slitna, all yta utnyttjas inte och ventilationen bör bytas ut. Lekområdet utomhus måste lösas då det inte skulle fungera för så många barn som det är tänkt.

– Köket måste byggas om. Det måste bli ett tillagningskök, i dag är det endast ett mottagningskök. Totalt skulle det kosta cirka 25 miljoner.

I   dag finns även Lunnagård, Blommagård och nya Lunnabacken i östra Alvesta. Thomas Johnsson känner ingen oro för att beslutet inte skulle gå igenom i kommunfullmäktige.

– Jag vet att socialdemokraterna röstade nej till förslaget. De vill i stället bygga en helt ny förskola i Spåningslandaområdet för ungefär 30 miljoner. Jag är inte emot det förslaget, det kan behövas en helt ny förskola inom några år. Men det löser inte problemen just nu. Att bygga nytt med allt vad det innebär kommer att ta fyra, fem år. Att bygga om Aringsgården skulle kunna gå på ett år, säger Thomas Johnsson.

Marie Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons