Annons

Besvikelse över Jernhusens agerande

Alvesta kommun har klivit av Jernhusens projekt ”Attraktiva stationer”. Detta i besvikelse över att Jernhusen inte vill ansluta gångbron till stationshuset utan att kommunen bidrog med ännu mer pengar till projektet.
Alvesta • Publicerad 29 mars 2011
Kommunstyrelsens ordförande Mats Johnsson (M) är inte glad när han tänker på turerna kring gångbron.
Kommunstyrelsens ordförande Mats Johnsson (M) är inte glad när han tänker på turerna kring gångbron.Foto: Margitta Lennartsson

Kommunstyrelsens ordförande Mats Johnsson (M) suckar.

-Vi fick informationen om ”Attraktiva stationer” i januari och fick veta, att det var viktigt att kommunen tar stafettpinnen, så att det blir ett attraktivt resecentrum. Vi kände att vi måste vara med för att utveckla vår station, säger Mats Johnsson, som deltog i en projektkonferens tillsammans med en medarbetare.

Annons

När det gällde resecentrum träffades Jernhusen och Mats Johnsson med flera i februari. Då hade Jernhusen tagit fram en ritning på ett nytt stationshus, som skulle ligga där gamla taxihuset ligger. Detta ville Jernhusen ha kommunen som medfinansiär i.

-Vi fick veta, att för att det skulle bli verklighet skulle vi skjuta till fem–tio miljoner. Vi sa, att vi inte var intresserade.

Kommunen fick också veta, att för den direkta anslutningen av gångbron till befintliga stationshuset saknades också pengar. Beloppet var till en början oklart, men senare ville Jernhusen ha 4,6 miljoner kronor för bland annat förlorade hyresintäkter under byggtiden.

-Men vi kom aldrig till förhandling. Jag ringde och pratade med Jernhusen, men vi kom aldrig någonstans. Jag har en känsla av att de bara vill satsa på de riktigt stora stationerna, säger Johnsson.

Är du sur på Jernhusen?

-Jag är inte nöjd. Jag tycker att gångtunneln och stationshuset ska vara hopbyggt. Men man kan inte kasta yxan i sjön, det kan bli en framtida förändring.

-Vi kunde inte tycka det var ett intressant bud, det var för mycket pengar och vi kunde inte förstå att de skulle förlora så mycket pengar på att ansluta bron.

Fotnot: Smålandsposten hade den 18 mars en artikel om Jernhusens syn på de 4,6 miljoner kronorna.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons