Annons

Dålig trafikkultur på gårdsgata irriterar

– Nu får Alvestaborna skärpa sig. Storgatan är en gårdsgata och man tutar inte på fotgängare.
Alvesta • Publicerad 8 februari 2012
Alvestas gårdsgata, där fotgängare bör se upp då flertalet bilförare kör utan att ta hänsyn till vilka regler som gäller. Foto: Margitta LennartssonFoto: 

Det säger en kvinnlig fotgängare, som retat upp sig på att bilister, som trafikerar gårdsgatan, Storgatan mellan Centralgatan och Torggatan, och har hög fart.

Gång på gång händer det, att fotgängare får backa för att släppa förbi bilarna, fast reglerna säger, att på en gårdsgata har bilisterna väjningsplikt mot fotgängarna.

Annons

Gårdsgatan i centrala Alvesta, anlagd för fem år sedan, har blivit något av en flopp.

– Ja, vi tycker att folk kör för fort. Den har inte blivit till den gårdsgata vi ville, säger kommunens utredningsingenjör Ulf Carlsson.

Är det dags att göra något åt detta?

– Ja, det finns tre alternativ. Antingen kan man acceptera att det är som det är. Eller man kan minska antalet parkeringsplatser och göra den mer till en gata för gående. Som det är nu, med det antal parkeringsplatser som är går det inte att göra den mer snirklig, säger Ulf Carlsson.

– Man kan göra den till en gågata. Då har vi en trafikutredning som ska vara klar i november. Men handelsklubben vill inte att den ska bli gågata, säger han.

Det kan tilläggas att tidigare har det varit diskussioner om att det ska vara ännu fler parkeringsplatser på gårdsgatan.

Alvestas gårdsgata är lite unik genom alla dess parkeringsplatser.

Normalt sett har inte gårdsgator parkeringsplatser enligt Ulf Carlsson.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons