Annons

”Det händer att man kör för fort”

I dag får bilförarna tillfälle att säga sin uppfattning om gårdsgatan i centrala Alvesta. Kan de reglerna eller inte? Bryter de mot reglerna oavsiktligt eller struntar de bara i dem?
Alvesta • Publicerad 11 februari 2012
Tony Möllerström vid den felaktiga skylten. Som dessutom har fått en törn, eventuellt av någon fortkörande billist. Foto: Margitta LennartssonFoto: 

Fotgängarna fick säga vad de anser om bilisternas framfart på gårdsgatan i onsdagens tidning. På en gårdsgata, som benämns gångfartsområde i trafikföreskrifter, får bilar inte köra fortare än gångfart. Många kör fortare.

De gångtrafikanter som Smålandsposten talade med tyckte inte att bilisterna körde som de skulle.

Annons

Tony Möllerström är yrkeschaufför och välinformerad om lagar och regler i trafiken – vilket är alla bilisters skyldighet. Inom gångfartsområden kör han enligt reglerna – nästan alltid:

-Jag saktar alltid ner. Det är klart, är det alldeles folktomt håller man inte fem kilometer i timmen, säger han.

Tony Möllerström reagerar mot att många bilister kör för fort inom gångfartsområdet. Skyltningen kan vara en orsak, tror han.

-De ser skylten. Men en hastighetsskylt har alltid större effekt. Förr satte man upp stadssiluettskyltar, de skulle betyda 50 kilometer i timmen. Nu har de tagits ner och 50-skyltar har satts upp i stället.

När ordet gårdsgata ersattes av ordet gångfartsområde kom nya skyltar. Skillnaden mot de gamla är inte stor, men Tony Möllerström har lagt märke till att Alvesta kommun har den gamla skylten på sin hemsida. Och där gångfartsområdet på Storgatan slutar sitter också den föregående skylten.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons